Erişilebilirlik

Türkiye'den Suriye’ye Yaptırım


Humus'daki pankartta rejim karşıtı harekete atfen "Asla Geri Dönüş Yok" yazılı
Humus'daki pankartta rejim karşıtı harekete atfen "Asla Geri Dönüş Yok" yazılı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye'ye karşı aldığı yaptırımları açıkladı

Suriye'ye bölgesel ve uluslararası baskının artırılmasının zorunlu hale geldiğini savunan Davutoğlu Türkiye’nin aldığı önlemler konusunda bilgi verdi.

Davutoğlu yaptırımlar hazırlanırken Suriye halkının incitilmemesine, yönetimin hatalarından dolayı halkın eza ve cefa çekmemesine önem verildiğini vurguladı. Davutoğlu Suriye konusunda Türkiye'nin gizli bir gündemi olmadığını da belirtti.

Bakan’ın Dışişleri Bakanlığı'ndaki basın toplantısında verdiği bilgiye göre yaptırım paketinin önemli unsurları şunlar:

Suriye'de meşru bir yönetim işbaşına gelene kadar Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasının askıya alınması.

Bazı yetkililere ve işadamlarına seyahat yasağı konulması ve bu kişilerin ülkemizdeki mal varlıklarının dondurulması.

Suriye ordusuna her türlü silah ve askeri malzemenin satış ve tedarikinin durdurulması ve üçüncü ülkelerden Suriye'ye silah ve askeri malzeme transferi için de Türk toprakları, suları ve hava sahasının kullanılmasına izin verilmemesi.

Suriye Merkez Bankası ile ilişkilerin durdurulması ve Şam hükümetinin Türkiye'deki finansal mal varlıklarının dondurulması.

Arap Birliği yaptırımları desteklerken İslam İşbirliği Örgütü Suriye krizinin uluslararası platforma çıkarılmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Bu arada Şam hükümeti yüzlerce tutuklu serbest bırakırken Dara’daki olaylarda 7 kişi daha hayatını kaybetti.

Resmi açıklamada “son olaylarda” tutuklanan binlerce kişiden “cinayete karışmayan” 912 kişinin salıverildiği belirtiliyor. Devlet haber ajansı SANA’da yayınlanan açıklamada aybaşında 1,700 tutuklunun daha serbest bırakıldığı hatırlatılıyor.

Suriyeli insan hakları eylemcileri, Dara yakınlarında bir köyü basan zırhlı askeri araçlardan bazıların infilak ettiğini bildirdi. 7 askerin öldüğü patlamanın nedeni bilinmiyor.

XS
SM
MD
LG