Erişilebilirlik

Suriye'nin Dostları İstanbul'da Toplanıyor


İstanbul’da Suriye’nin Dostları toplantısına katılacak ülkeler Suriye’de muhalefetin iktidara gelmesi durumunda ne yapacağını anlamaya çalışacak. Gündemdeki konulardan biri bu.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, siyasi değişim için Suriye muhalefetinin birleşmesi gerektiğini söyledi: “Nasıl bir Suriye inşa etmek istedikleri konusunda birlik içinde bir vizyon, bir tutum sergilemeliler. Suriyeliler’in hepsini dahil edeceklerini, haklarını savunacaklarını açıkça göstermeliler.”

Suriye Ulusal Konseyi, muhalefetin oluşturabildiği en büyük grup olarak öne çıkıyor.

Konsey’in sözcüsü George Sabra, “Yeni kurulacak hükümet Suriye’deki herkesi temsil edecek. Suriye Cumhurbaşkanı serbestçe seçilecek, ya halk tarafından ya parlamento tarafından. Seçimle işbaşına gelen hükümet yargının bağımsızlığını, halkın ve grupların haklarını garanti edecek,” diyor.

Ortadoğu uzmanı Steve Heydemann Suriye’de muhalefet içindeki çeşitlilik yüzünden ortak bir strateji geliştirilmesinin özellikle çatışmalar sürerken zor olduğunu söylüyor: “Suriye muhalefeti dediğimiz çok sayıdaki grubun farklı öncelikleri, farklı gündemleri var. Bunları Suriye Ulusal Konseyi gibi bir şemsiye altında toplamak ve hızlı bir şekilde anlamlı hedefler etrafında toparlanmalarını sağlamak pek gerçekçi bir beklenti değil.”

Suriye askerlerinin, muhalefetin birliklerini bastırmasıyla Suriye’nin Dostları Grubu, muhalefetin askeri ve sivil kanadı arasında daha yakın işbirliği yapılması çağrısında bulunuyor.

Heydemann, “Uluslararası toplumun kaygısı Suriye muhalefetinin, geleceğin nasıl şekilleneceği konusunda açık bir tutum sergilememesinden kaynaklanıyor. Bu belirsizlik de Suriye’de birçok kişinin harekete katılmasını engelliyor. Bunlar, Esad sonrası Suriye’nin nasıl şekilleneceğini bilseler muhalefete destek verebilecek kişiler,” diyor.

Amerika ve Türkiye Suriye muhalefetine destek vermek için silah dışı yardım yapılmasını değerlendiriyor. BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan da Suriyeliler’in Rusya’nın da onayladığı ateşkes planını uygulaması için çalışıyor.

Suriye hükümeti Annan Planı’nı kabul etti, ancak batılı diplomatlar ve Suriye muhalefeti, Esad’ın çekilmesi çağrısında bulunmayan herhangi bir planın ne kadar etkili olabileceği konusunda kuşkulu.


XS
SM
MD
LG