Erişilebilirlik

New York'ta İşgal Hareketi Yeniden Canlanıyor


New York’ta İşgal Hareketi yeniden canlanıyor. Kasım ayında Manhattan’daki parktan zorla çıkarılan protestocular, havaların ısınmasıyla yeniden harekete geçti

New York’taki İşgal Hareketi’ne katılan göstericiler, polisin kendilerine kötü muamele etmesinden şikayetçi ve bunu bağırarak dile getiriyor. New York polisi parklardaki pankart sayısını sınırlayan kararı uygulamaya başladığından buyana büyük boyutlu pankartlara izin yok. Göstericiler, bu uygulamanın seyyar satıcılar için geçerli olduğunu, ifade özgürlüğünü engellememesi gerektiğini savunuyor.

Göstericiler, polisin geçen Eylül ayında protestoların başladığı Zuccotti Parkı’nı ele geçirmek için yaptıkları girişimi engellemesi üzerine bu kez üç kilometer uzaktaki Union Square Parkı’nda eylem yaptı.

İşgal Hareketi basın temsilcisi Sherman Jackson, polisle yaşanan tartışmaların dikkatleri İşgal Hareketi’nin asıl amacı olan gelir eşitsizliği ve şirketlerin açgözlülüğünden uzaklaştırmasından şikayetçi. Jackson, parklarda nöbet tutmanın da fazla yararlı olmadığını düşünüyor: "Sosyal medya aracılığıyla haberleşiyor, Twitter ve Facebook kullanıyor, binlerce kişiye e-mail ve mesaj gönderiyoruz. Bir saat içinde binlerce kişinin toplanmasını sağlamamız mümkün oluyor."

Protestocular arasındaki saksafoncu Dave Intrator, eylemlere katılmanın önemine inanıyor. Intrator, halka açık yerlerde toplanıp siyaset konuşmanın, tartışmanın ve müzik yapmanın artık popüler olduğunu savunuyor. Ona göre, gürültülü de olsa barışçı gösteriler tek kaygıları kar etmek olan şirketleri tehdit etmenin en iyi yolu: "Bu kendi başına ideal bir özgürlük gösterisi. Günümüzde şirketlerin kontrolundaki dünyamızda bu özgürlük tehdit altında. Bu özgürlüğü korumak için belli bir yerde İşgal gösterisi yapmak da bence çok önemli."

Zuccotti Parkında yine turistler dolaşıyor, öğle tatilinde sandöviçlerini yiyen çalışanlar görülüyor. Ancak parkta polisin varlığı güçlü ve protestocularla polis arasındaki gerginlik çok açık. Avukat Gary Darche, bu gerginlik yüzünden parka çekinerek gittiğini söylüyor: "Rahatsız edici bir ortam var. Parkta kaç güvenlik görevlisi olduğu, kimin protestocu olduğu belli değil. Bu kadar kuşkucu olmak istemiyorum ama rahatça gitmediğim kesin."

Göstericiler başka mekanlara gitti ama New York Polisi hareketin sembolü haline gelen Zuccotti Parkı’nda gece gündüz devriye geziyor. Union Square Parkı’ndaki protestocular da polisle uzun uzun tartıştıktan sonra pankartları ikiye bölüp ayrı ayrı taşıyarak soruna şimdilik çözüm buldu.


XS
SM
MD
LG