Erişilebilirlik

Suriye:Türkiye'den Silah Kaçırıldı


İstanbul'da düzenlenen Suriye muhalefet grupları toplantısı
İstanbul'da düzenlenen Suriye muhalefet grupları toplantısı

Suriye, güvenlik güçlerinin Türkiye’den kaçak sokulan çok sayıda silah ele geçirildiğini bildirdi.

Resmi haber ajansı SANA silah sandıklarında 150 çifte ve Kalaşnikov otomatik tüfekleri ile roketatarlar bulunduğunu açıkladı.

SANA dün de ülkenin kuzeybatısında öndegelen bir Sünni din adamının 21 yaşındaki oğlunun pusuya düşürülerek öldürüldüğünü bildirdi. Müfti Bedrettin Hassun, Devlet Başkanı Beşar Esad’ı destekliyor ve hükümetin Suriye’deki karışıklığın yabancı komplosu olduğu görüşünü savunuyordu.

Öteyandan Suriyeli muhalefet grupları, dün Beşar Esad yönetimine karşı bir ulusal konsey kurma kararı aldıklarını açıkladı.

Açıklama, hükümet karşıtı grupların İstanbul’da düzenledikleri toplantının sonunda muhalif liderlerden Burhan Galiyun tarafından yapıldı.

Burhan Galiyun, konseyin Esad yönetimini barışçı yoldan devirme mücadelesi veren Suriye içindeki ve dışındaki tüm muhalif grupları bir birleşik cephede toplayacağını belirtti.

Galiyun, Suriye’ye yabancı müdahaleyi reddetti, ancak Şam hükümetinin savaş açtığı sivil halk için uluslararası koruma çağrısında bulundu.

Suriye muhalefetinde birçok ideolojiden değişik gruplar bulunuyor. Bunlar arasında demokrasi yanlısı Şam Deklarasyonu, yasaklı Müslüman Kardeşler örgütü, çeşitli Hristiyan ve Kürt gruplar ve sokak gösterilerini düzenleyen Yerel Koordinasyon Komiteleri gibi örgütler yer alıyor.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre Suriye’de ayaklanma ve gösteriler en az 2 bin 700 kişinin hayatına mal oldu. Şam hükümeti ayaklanmalardan militan ve “silahlı terörist grupları” sorumlu tutuyor.

XS
SM
MD
LG