Erişilebilirlik

Surp Giragos Ermeni Kilisesi Kapısını Deprem İçin Açtı


Sur İlçesindeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ne giren öğretmen Raif Erdemci, birkaç parça eşyasıyla burada bir odada kalıyor. Diyarbakır’da da ağır hasara neden olan depremden sonra çocuklarını Bismil ilçesindeki yakınlarının yanına bırakan Erdemci, eşiyle birlikte, kiliseye yerleşti.

Yedi yıl aradan sonra kısa süre önce ilk Noel ayinine en sahipliği yapan Sur İlçesindeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi, bu kez kapılarını depremzedelere açtı.

Surp Giragos Ermeni Kilisesi Kapısını Depremzedelere Açtı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Kiliseye yerleşen sadece Erdemci ailesi değil. Turistlerin olmadığı zamanlarda sakin olan kiliseye depremden nedeniyle evlerine gidemeyen altı aile daha yerleşti. Yaşadıklarını VOA Türkçe’ye anlatan Erdemci, ailesiyle iki günü arabada geçirmiş.

Psikolojilerinin bozulduğunu vurgulayan Erdemci, depremzedelerin birbirlerine destek olarak ayakta kaldıklarını söylüyor.

“Kaçtığımız gibi kiliseye sığındık”

Eşi ve çocuklarıyla birlikte kiliseye sığınanlardan biri de Mensure Kaplan. Sarsıntı başladığı gibi sokağa kaçan aile, hemen bitişiklerinde bulunan Serin Apartmanı’nın yıkılışına tanık olmuş. İlk şoku atlatan aile soluğu kilisede almış.

Günün büyük bölümünü kilisede geçiren Kaplan, duygularını VOA Türkçe mikrofonlarına anlattı. ‘Neden kaçtığımızı bilemiyoruz’ diyen Kaplan, kilisede güvende hissediyor. Herkes gibi çaresiz olduklarını ifade eden Kaplan, kilisede ne kadar kalacaklarının belirsiz olduğunu da belirtiyor.

1980’lerden sonra kaderine terkedilen kilise, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce restore edilerek, 2011 yılında ibadete açıldı. Ancak Diyarbakır’da 2015 yılında meydana gelen sokak çatışmalarında ağır hasar gören kilise, yedi yıl da kapalı kaldı. Restore edilerek geçen yıl ibadete açılan kilise, yıl başında Noel ayinine evsahipliği yapmıştı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG