Erişilebilirlik

Suudi Arabistan Tahran ve Şam Elçiliklerini Açıyor


Prens Faysal bin Farhan El Suud
Prens Faysal bin Farhan El Suud

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan El Suud ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, en kısa sürede biraraya gelmek ve karşılıklı olarak büyükelçilikleri yeniden faaliyete geçirmek konusunda uzlaştı.

İran ve Suudi Arabistan, bu ayın başlarında yıllardır süren anlaşmazlık ve düşmanlıkların ardından ilişkileri yeniden canlandırma konusunda fikir birliğine varmışlardı.

İki ülke arasındaki sorunlar ve düşmanlıklar, Ortadoğu ve Körfez bölgesinde Yemen’den Suriye’ye kadar birçok noktada istikrarsızlığı ve çatışmaların nedeni olarak gösteriliyordu.

İki bakanın görüşmesine ilişkin haberi veren Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA, bakanların Ramazan ayının başlaması nedeniyle bir telefon görüşmesi yaptıklarını duyurdu.

İran resmi haber ajansı IRNA da telefon görüşmesi sırasında Emir Abdullahiyan’ın, İran’ın Suudi Arabistan’la ilişkileri güçlendirmeye hazır olduğunu dile getirdiğini belirtti.

IRNA’nın haberinde de iki bakanın mümkün olan en kısa sürede biraraya gelmek ve büyükelçilikler ve konsoloslukların yeniden açılması konusunda hazırlıklara başlamak konusunda anlaştıklarına dikkat çekildi.

Sünni Suudi Arabistan ve Şii İran arasında uzun yıllardır devam eden sorunların çözümlenmesi konusunda Çin arabuluculuk yapmıştı. İki ülke kapalı kapılar ardında Çin’in başkenti Pekin’de bir dizi görüşmeler yaptıktan sonra, uzlaşma sağlandığı açıklanmıştı.

Uzmanlar uzlaşmadan iki tarafın da fayda sağladığına dikkat çekiyor. İran, ABD’nin yaptırımları ve yalnızlaştırma girişimlerine çözüm ararken Suudi Arabistan da ekonomik anlamda işbirliklerini geliştirme arayışında bulunuyor.

Suudi Arabistan, 2016 yılında Tahran’daki büyükelçiliği binasına yapılan saldırının ardından İran’la diplomatik ilişkilerini kesmişti. Saldırılar Suudi Arabistan’da Şii bir din adamının idam edilmesine karşı yapılan protesto eylemleri sırasında yaşanmıştı.

Suudiler ayrıca 2019 yılında da İran’ı Körfez bölgesindeki petrol tesisleri ve tanker gemilerine yapılan saldırılar konusunda da suçlamışlardı. İran tüm bu suçlamaları reddetmişti.

Öte yandan İran’ın desteklediği Yemen’deki Husiler’in Suudi Arabistan’a yönelik füze ve insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırılar da iki ülke ilişkilerinde gerilimi arttıran konular arasında yer alıyordu.

Suudi Arabistan Suriye Büyükelçiliği’ni de açacak

Öte yandan Suudi Arabistan ile Suriye’nin de karşılıklı olarak büyükelçiliklerini yeniden faaliyete geçirme kararı aldıkları bildirildi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi üç ayrı kaynak yapılan görüşmeler neticesinde iki ülkenin karşılıklı olarak yeniden diplomatik ilişkileri tesis etmek ve büyükelçilikleri faaliyete geçirmek konusunda anlaştıkları bilgisini verdi.

Bu gelişme 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaşın ardından bir Körfez ülkesinin Esat rejimiyle ilişkileri normalleştirme konusunda attığı en önemli adımlardan biri oldu.

Yetkililer büyükelçiliklerin karşılıklı olarak açılmasının Ramazan Bayramı’nın hemen ertesinde gerçekleşebileceğini belirtti. Karar, iki ülke temsilcilerinin bir süredir ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda yaptıkları görüşmelerin ardından geldi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG