Erişilebilirlik

Suudi Arabistan'dan İran'a Ağır Suçlama


Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El-Faysal
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El-Faysal

Suudi Arabistan, İran’ı “cinayet ve saldırıyla” uluslararası nüfuz kazanmaya çalıştığını bildirdi.

Obama yönetimi, Suudi Arabistan’ın Washington büyükelçisine suikast planı ortaya çıkarıldığını açıklamış ve planın İran Devrim Muhafızlarının dış ülkelerde faaliyet gösteren özel birimi tarafından hazırlandığı öne sürmüştü.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı el Faysal, Avustralya gezisi sırasında yaptığı açıklamada, ülkesinin İran’a verilecek “ölçülü bir karşılık” üzerinde çalıştığını açıkladı. Bakan ülkesinin İran’ın baskısına boyun eğmeyeceğini ve Suudi Arabistan’a karşı girişilecek her eylemden Tahran’ı sorumlu tutacağını da söyledi.

Öteyandan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, önesürülen suikast planını “İran destekli terörizmde büyük tırmanış” olarak niteledi. Hague, İngiltere’nin Amerika, Avrupa Birliği ve Suudi Arabistan ile İran’a verilecek uluslararası tepki üzerinde çalışacağını belirtti.

İran suçlamaları reddediyor. İran resmi haber ajansı IRNA, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Ahani’nin suikast senaryosunu “saçma” olarak tanımladı ve Suudi Arabistan’ı bölge ülkeleri arasındaki ilişkileri bozmayı amaçlayan Amerikan politikalarına karşı uyanık olmaya çağırdı.

Amerika ve Suudi Arabistan, iddia edilen suikast planına karşı “ birlik içinde güçlü ” bir uluslararası karşılık verilmesi konusunda anlaştı.

Beyaz Saray, Başkan Barack Obama ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın Çarşamba günü yaptıkları telefon görüşmesinde planın uluslararası hukuku ihlal ettiği görüşünde birleştiklerini ve sorumlularından hesap soracakları sözü verdiklerini açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG