Erişilebilirlik

Suudi Kral’dan Kabinede Önemli Değişiklikler


Suudi Kral Selman Bin Abdülaziz, kabinede bir dizi değişikliğe gitti. Devlet medyasına göre Kral, eski maliye bakanı İbrahim el Assaf’ı dışişleri bakanı olarak atadı.

Assaf, geçen yıl Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın yolsuzlukla mücadele operasyonu kapsamında kısa süreliğine gözaltına alınan isimler arasındaydı.

Kral güvenlikle ilgili bazı önemli görevlendirmelerde de değişiklikler yaptı.

Değişiklikler, Suudi hükümetinin muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Ekim ayında İstanbul’daki Suudi Büyükelçiliği’nde öldürülmesi üzerine uluslararası baskının artmasının ardından geldi.

2015’ten bu yana Dışişleri Bakanlığı koltuğunda bulunan ve sakin mizacıyla bilinen Adil el-Cubeyr ise Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı oldu.

Dışişleri Bakanlığı koltuğuna outran El Assaf, daha önce devlet bakanı olarak görev yapıyor ayrıca Suudi petrol devi Aramaco’nun ve krallığın hazine fonu Kamu Yatırım Fonu’nun yönetim kurulunda yer alıyordu.

Kral Ulusal Muhafızlar’ın başkanı Prens Miteb bin Abdullah’ın yerine de

Prens Abdullah bin Bandar bin Abdulaziz’i getirdi.

General Halid bin Kirar el-Harbi genel güvenlik başkanı olurken Musaid el-Ayban ulusal güvenlik danışmanı olarak atandı.

Suudi Arabistan Spor Komisyonu Başkanı ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın yakın danışmanı Turki El Şeyh ise Eğlence Komisyonu’nun başına getirildi.

Rotana yayın kurumunun yöneticilerinden Turki el-Şabana istihbarat bakanlığı koltuğuna oturdu.

Krallık geçen hafta istihbarat operasyonlarını geliştirmesi beklenen hükümete bağlı üç kurumun açılacağı haberini vermişti.

Kral Selman ayrıca Suudi Uzay Dairesi kurulması emrini de vermişti. Bu kuruma başkanlık etmesi beklenen isim 62 yaşındaki oğlu Prens Sultan Bin Selman. Prens Sultan Suudi Turizm ve Ulusal Miras Komisyonu’na başkanlık ediyor. Kendisi ayrıca ilk Arap ve Müslüman astronot olarak biliniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG