Erişilebilirlik

‘Suudi Prens Miteb Serbest Bırakıldı’ İddiası


Prens Miteb bin Abdullah
Prens Miteb bin Abdullah

Bir dönem Suudi Arabistan’da tahtın en önemli varislerinden görülen, Ulusal Muhafızlar’ın eski lideri Suudi Prens Miteb bin Abdullah, Reuters haber ajansının kraliyet ailesi mensuplarının tweet’lerine dayandırdığı haberine göre üç hafta boyunca gözaltında tutulmasının ardından serbest bırakıldı.

Miteb, Suudi Arabistan’da Kasım ayı başında başlatılan yolsuzluk operasyonu kapsamında kraliyet ailesi üyeleri, bakanlar ve üst düzey yetkililerle beraber gözaltına alınmıştı. Bazı çevreler yolsuzluk operasyonunun esasında Veliaht Prens Muhammed Bin Salman’ın iktidarını güçlendirmek amacıyla yapıldığını iddia ediyor.

Miteb’in serbest bırakıldığı haberini resmi kaynaklardan doğrulamak henüz mümkün olmazken Suudi yetkililer de konuyla ilgili henüz açıklama yapmadı.

Suudi Kraliyet ailesinden birçok isim, gün içinde Twitter’dan Prens Miteb’in fotoğrafını paylaşarak serbest bırakıldığını duyurdular.

Yetkililerle anlaştıkları iddia edildi

Miteb’in nasıl serbest kaldığı henüz gizemini korurken, bazı kaynaklar gözaltındakilerin mal varlıklarının ve nakitlerinin bir kısmını özgürlükleri karşısında vermeleri için Suudi yetkililerle anlaşma yaptığını öne sürdü.

New York Times gazetesine geçen hafta verdiği bir röportajda Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman, operasyon kapsamındaki 200 kadar iş adamı ve devlet yetkilisinin mal varlıklarını devlete teslim etmek konusunda anlaşmaya sıcak bakmaya başladıklarını belirtmişti.

Prens Miteb 4 Kasım’da kraliyet kararnamesiyle Suudi Ulusal Muhafızlığı’ndan uzaklaştırılmıştı. Miteb aynı zamanda ölen Kral Abdullah’in da mensubu olduğu kraliyet ailesinin Shammar kolunun Suudi iktidar yapılanması içinde yer alan son mensubu. Miteb’in iki kardeşi Mishaal ve Turki, 2015 yılında valilik görevlerinden alınmışlardı.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG