Erişilebilirlik

Tahıl Koridoru Zirvesi 10-11 Mayıs'ta İstanbul'da


Rusya’nın saldırıları altındaki Ukrayna’nın tahıl ihracatına devam edebilmesine ilişkin dörtlü zirve İstanbul’da yapılacak. Rus devlet haber ajansı RIA’nın geçtiği habere göre söz konusu zirve 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da yapılacak.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, RIA’ya verdiği demeçte Ukrayna’nın tahıl ihracının devamına ilişkin olarak dörtlü zirvenin yarın ve 11 Mayıs’ta iki gün toplanacağını söyledi.

Mevcut anlaşma 18 Mayıs tarihinde son bulacak. Moskova hükümeti, kendilerinin taleplerinin karşılanmaması halinde tahıl koridoru anlaşmasının devam etmesini onaylamayacaklarını dile getirmişti.

Moskova, Ukrayna’nın Türkiye ve BM’nin arabuluculuğunda gerçekleşen anlaşmayla tahıl ihracına devam edebilmesine karşılık, Rusya'nın da tahıl ve gübre satışının önünün kendi talepleri çerçevesinde açılmasını istiyor.

Son olarak Ukrayna her ne kadar anlaşma 18 Mayıs’a kadar geçerliliğe sahip olsa da Rusya’nın fiili olarak anlaşmayı uygulamayı durdurduğunu açıklamıştı.

Kiev hükümeti, 90 tahıl gemisinin Ukrayna’ya gitmek üzere Türkiye karasularında beklediğini, Rusya’nın gemilerin Ukrayna’ya geçisine izin vermediğini duyurdu.

Ukrayna: "Alternatiflerimiz var"

Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılması konusunda bir uzlaşma sağlanamaması durumunda Ukrayna tahıl satışı için alternatif yollarının olacağını söyledi.

Ukrayna Tarım Bakanı Mikola Solski, “Milyonlarca farklı alternatif nedeniyle ortada bir kıyamet senaryosu görmüyoruz. Ukraynalı tüccarlar ve çiftçiler, birçok farklı ihracat yolu oluşturabileceklerini gösterdiler” dedi.

Ukrayna Tarım Bakanı, olası alternatif yollar hakkında bilgi vermedi ancak olası bir kötü durumda bu rotalardan tahıl ihracına devam edeceklerini belirtti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, BM ve Türkiye’nin arabuluculuğunda geçen yıl varılan ve şu ana kadar devam eden anlaşma kapsamında bugüne dek 30 milyon ton tahıl ve gıda ürünü Ukrayna’da dünya piyasalarına ihraç edildi.

Bu miktar içerisinde Dünya Gıda Programı’nın Ukrayna’dan alarak Afganistan, Etiyopya, Kenya ve Somali’ye de gönderdiği 600 bin ton tahıl da bulunuyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG