Erişilebilirlik

Taksim'de Göstericilere Yine Müdahale


Taksim Meydanı’nda polis dağılma uyarısı yaptığı eylemcilere basınçlı suyla müdahale etti.

Binlerce kişi Gezi Parkı olaylarını protesto etmek amacıyla ellerinde karanfillerle Taksim Meydanı’nda toplandı. Akşam saatlerinde polisin ‘dağılın’ uyarısını dinlemeyen göstericiler, TOMA araçlarından sıkılan basınçlı suyla dağıtıldı. Göstericilerin kendilerine ilerleyen polisin üzerine ellerindeki karanfilleri fırlattıkları gözlendi. Polis arka sokaklara da gaz bombasıyla müdahale etti. Olaylar sırasında gözaltılar olduğu da gelen haberler arasında.

Taksim’deki son olaylar geçen haftaki polis müdahalesinin ardından bir haftaya yakın bir süredir devam eden göreceli sakin dönemi izliyor.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, gösterilerin kamu düzenini bozacak noktaya gelmesi ve trafiği engellemesi üzerine müdahale yapıldığını açıkladı.

Ankara’da da polis göstericileri basınçlı su ve göz yaşartıcı gazla dağıtırken, Russia Today televizyonunun İngiliz muhabiri Tom Barton canlı yayın sırasında bir TOMA aracının arkasından sıktığı basınçlı suyla sendeledi. Bazı göstericilerin TOMA araçlarına taşlarla saldırdığı da bildiriliyor.

Erdoğan: ‘Faiz lobisinin neferleri’

Samsun’da 15 bin kadar seçmenine hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı protestolarının ülke düşmanlarına hizmet ettiğini savundu.

Eylemlere katılan gençleri ‘faiz lobisinin neferi’ olmakla suçlayan Erdoğan, “Onlar milyonlarca tweet atsınlar, bizim tek bir besmelemiz oyunları bozar” diye konuştu.

Polisin müdahalesini savunan Başbakan Erdoğan, bazı polislerin hataları olabileceğini de söyledi, ama bunların incelendiğini sözlerine ekledi. Biber gazının “AB müktesebatında olduğu” açıklamasını tekrarlayan Erdoğan, Batı ülkelerinde de bunun kullanıldığını söyledi, “Rahat dur biber gazı sıkmasın polis” diye konuştu.

Olayların artmasını yine yabancı basın gibi dış kaynaklı unsurlara bağlayan Başbakan Erdoğan, büyük sokak protestolarına sahne olan Brezilya’da da “aynı oyunun oynandığını” savundu. Erdoğan, “Semboller, afişler, uluslararası medya aynı. Türkiye’de başaramadıklarını Brezilya’da başarabilmek için ellerinden geleni yapıyorlar” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG