Erişilebilirlik

Talabani Yoğun Bakımda


Irak Devlet Başkanı Celal Talabani Amerika'nın Sesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlarken
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani Amerika'nın Sesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlarken
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin sağlık durumunun “kritik" olduğu, ancak istikrarını koruduğu açıklandı. 79 yaşındaki Talabani Pazartesi akşamı felç geçirmesi üzerine Bağdat’ta bir hastaneye kaldırılmıştı. Damar tıkanıklığı tedavisi gören Talabani halen yoğun bakımda bulunuyor.

Son yıllarda sağlık durumu bozulan Irak Devlet Başkanı 2008 yılında Amerika’da kalp ameliyatı geçirmişti.

Irak’ta devlet başkanlığı genellikle sembolik bir görev. Ancak Kürt olan Talebani, görevini ülkenin çeşitli etnik ve dini grupları arasındaki uyuşmazlıkları çözmede arabuluculuk için kullanıyor.

Irak’ta Pazartesi günü çoğu Kürtler'in hak iddia ettiği kuzey bölgelerinde düzenlenen bombalı ve silahlı saldırılarda en az 26 kişinin öldürüldü.

En kanlı saldırı Musul’un Şabak adlı etnik azınlığın oturduğu bir köyde meydana geldi. Bir araca yüklü bombanın patlaması sonucu köyde yedi kişi hayatını kaybetti.
Nüfusunun yüzde 70’i Türkmen olan Tuz Kurmatu kentinin bir Şii mahallesinde iki bomba yüklü araçla düzenlenen saldırılarda beş kişi öldü. Bakuba kentinde de bombaların patladığı, en az bir kişinin öldüğü bildirildi.

Saldırıların meydana geldiği Nineveh, Selahaddin ve Diyala illerinin hepsi Irak’taki özerk Kürt bölgesinin sınırında bulunuyor. Kürt yönetimi bu illerin bazı bölgelerini Bağdat hükümetinin şiddetli itirazına rağmen kendi topraklarına katmak istiyor.

Bir gün önce de Kerkük’te Iraklı Şiileri hedef alan bombalı saldırılarda en az altı kişi hayatını kaybetti. Ayrıca Diyala ilinin Celevle kasabasında Kürdistan Yurtsever Birliği bürosunun önünde patlayan bomba yüklü araç, peşmergelere katılmak için gelen iki kişinin ölmesine neden oldu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG