Erişilebilirlik

Taleban Afganistan'da güzellik salonlarını yasaklıyor


 Kabil'de dükkan sahibinin kadın yüzlerini sildiği güzellik salonuna giren Afgan kadın. (6 Ekim 2021)
Kabil'de dükkan sahibinin kadın yüzlerini sildiği güzellik salonuna giren Afgan kadın. (6 Ekim 2021)

Afganistan’da kadın güzellik salonlarının yasaklanacağı açıklandı. Taleban yönetiminin duyurusu, Afgan kadın ve kız çocuklarının eğitim ve kamusal alanlardan menedilmelerini öngören kararların ardından, hak ve özgürlüklerine getirilen son kısıtlama oldu.

Fazilet ve Ahlak Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Sıddık Akif Mahajar, yasağın ayrıntılarını açıklamadı. Mahajar, sadece sosyal medyada dolaşan bir mektubun içeriğini doğruladı.

Taleban Afganistan'da güzellik salonlarını yasaklıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00


Bakanlığın yayınladığı 24 Haziran tarihli mektupta, Taleban lideri Hibetullah Ahundzade'nin sözlü emrinin iletildiği belirtiliyor. Yasak, başkent Kabil'i ve tüm vilayetleri hedef alıyor ve ülke genelindeki salonlara faaliyetlerini durdurmaları için bir ay süre veriyor.

Bu sürenin sonunda salonların kapanması ve kapanışlarına ilişkin bir rapor sunmaları gerekiyor. Mektupta yasağın gerekçesi belirtilmiyor.

Mektubun yayınlanması, Ahundzade hükümetinin Afganistan'daki kadınların yaşamlarının iyileştirilmesi için gerekli adımları attığını iddia etmesinden günler sonra gerçekleşti.

Güzellik uzmanları, Kabil'deki güzellik salonunda müşterilere makyaj yapıyor. ( 25 Nisan 2021)
Güzellik uzmanları, Kabil'deki güzellik salonunda müşterilere makyaj yapıyor. ( 25 Nisan 2021)

Yasak, sosyal medyada insan ve kadın hakları savunucularının tepkisini çekti.

Birleşmiş Milletler bugün yaptığı açıklamada, güzellik salonları üzerindeki yasağın kaldırılması için Afganistan'daki yetkililerle temas halinde olduğunu belirtti. Afganistan'daki BM misyonu UNAMA, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Taleban'ı bu kararı durdurmaya çağırdı.

Açıklamada, "Kadın haklarına getirilen bu yeni kısıtlama ekonomiyi olumsuz etkileyecek ve kadın girişimciliğine verilen destekle çelişiyor" denildi.

Karara tepki gösteren bir güzellik salonu sahibi de, eşinin 2017'de bir bombalı araç saldırısında ölmesinin ardından, mesleğinin ailesinin tek geçim kaynağı olduğunu söyledi. Associated Press haber ajansına konuşan Afgan kadın, misilleme korkusuyla adını vermek ya da salonundan bahsetmek istemedi.

Kabil'deki salonunu her gün sekiz ila 12 kadının ziyaret ettiğini söyleyen güzellik salonu sahibi, "Gün geçtikçe kadınlara sınırlamalar getiriyor. Neden sadece kadınları hedef alıyorlar? Biz insan değil miyiz? Çalışma ya da yaşama hakkımız yok mu?" diyerek Taleban’ın uygulamalarına isyan etti.

1990'larda iktidarda oldukları döneme kıyasla daha ılımlı bir yönetim vaat etmelerine rağmen Taleban, 2021'de ABD ve NATO güçleri çekilirken Afganistan'ı ele geçirdiğinden beri sert yasaklar uyguluyor.

Kadınları parklar ve spor salonları gibi kamusal alanlardan meneden Taleban, basın özgürlüklerini de kısıtladı. Bu kısıtlamalar, ekonominin çöktüğü bir dönemde Afganistan’ın izolasyonunu arttırarak şiddetli bir uluslararası tepkiyi tetikledi ve insani krizi daha da kötüleştirdi.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG