Erişilebilirlik

Taleban Katar'daki Ofisinin Resmen Tanınmasını İstiyor


Taleban heyeti ve Afgan muhalefetinden isimler son olarak Moskova'da biraraya geldiler
Taleban heyeti ve Afgan muhalefetinden isimler son olarak Moskova'da biraraya geldiler

Taleban uzun süredir devam eden görüşmelerin, Katar’daki siyasi ofislerinin resmen tanınmasını sağlamasını umuyor. Örgüt, bunun Afganistan’daki savaşı bitirmeye yönelik görüşmeleri de hızlandıracağını söylüyor.

Taleban’ın 2013 yılından bu yana Katar’ın başkenti Doha’da ofisi bulunuyor. Ancak Katar, Afganistan hükümetinin itirazı nedeniyle söz konusu ofisin herhangi bir kamusal amaçlı kullanımına izin vermiyor.

Amerika’nın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ve ekibi, Taleban delegasyonuyla Katar’da birkaç kez bir araya geldi. Doha’da bir sonraki toplantı, 25 Şubat’ta yapılacak. Ocak ayında da taraflar, 6 gün süren maraton görüşmeler gerçekleştirdiler.

Taleban’ın siyasi ofisinin sözcüsü Suhail Shaheen, VOA’e yaptığı açıklamada, her bir toplantının başka bir otelde yapıldığını dolayısıyla uygun zaman ayarlamak ve basınla da toplantı detaylarını paylaşmak adına sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.

Sözcü, bu konudaki sıkıntıyı da Amerika delegasyonuyla paylaştıklarını söyledi.

Shaheen, geçen hafta Moskova’da yapılan toplantıyla birlikte Taleban’ın, kalabalık bir muhalif Afgan yönetici grubuyla bir araya geldiğini, böylece Afganistan içine yönelik temasların da başlamış olduğunu belirtti.

Sözcü, “Eğer ofis resmen tanınırsa Afganistan’dan delegasyon da buraya gelecek ve onlarla da toplantı yapacağız. Burada barış sürecine ilişkin ve Afganistan meselesinin nasıl çözümleneceğine dair görüş alışverişinde bulunacağız” diye konuştu.

Moskova’daki toplantıya Afgan hükümetini temsilen kimse katılmadı çünkü Taleban mevcut Afgan hükümetini batılı ülkeler ve Amerika’nın kuklası olarak nitelendiriyor ve görüşmeyi reddediyor. Ülkede devam eden şiddet olayları da Amerika’yı, Taleban’ın “Eşref Gani yönetimini masada istemiyoruz” talebini kabul etmeye zorladı.

Eşref Gani Moskova’da yapılan toplantıya tepki gösterdi ve bunun kendisine muhalif olanların güç toplamak adına yaptığı bir birleşim olduğunu söyledi.

''Savaşın sürmesinin nedeni Taleban'ın dikkafalılığı''

Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah da haftalık kabine toplantısında yaptığı konuşmada ülkede savaşın devam etmesinin tek nedeninin Taleban’ın dikkafalılığı olduğunu söyledi. Abdullah, Taleban’ın gerçek anlamda görüşmeler yürütmek yerine propaganda yaptığını belirtti.

Abdullah bu açıklamaları yaparken Eşref Gani de Taleban’a, Afganistan’da bir ofis açması çağrısında bulundu.

Taleban Sözcüsü Shaheen söz konusu teklifle ilgili olarak eleştirilerde bulundu ve “Afganistan bizim ülkemiz ve burada ofis açmak için kimseden izin almaya ihtiyacımız yok. Bu şekilde teklifler de bulunarak barış çabalarını baltalamaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Taleban hali hazırda Afganistan’ın neredeyse yarısında kontrolü elinde tutuyor. Amerika desteğindeki Afgan güçleriyse Taleban’a karşı operasyonlar düzenlemeye devam ediyorlar. Taleban, yabancı ülkelere ait askerler ülkeden çekilene dek saldırılarına son vermeyi reddediyor.

Amerika’nın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, geçen hafta Washington’da bir toplantıda yaptığı konuşmada, Taleban’la ülkenin terörist gruplar için bir sığınak olmayacağı konusunda prensip anlaşmasına vardıklarını söyledi.

Halilzad, “Anlaşmanın bir parçası olarak, Amerika askerlerinin çekilmesi konusunda da bir çerçeve mutabakatı sağladık” dedi.

Taleban Sözcüsü Shaheen de iki ayrı çalışma grubu oluşturulması konusunda hem fikir olunduğunu bu grupların yaptıkları çalışmalarının neticesini Doha’daki toplantıya getireceklerini söyledi.

Ancak Taleban’ın taleplerine Amerika yönetiminin ne yanıt vereceği henüz belli değil.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG