Erişilebilirlik

'Tarihi Genel Kurul Sona Erdi'


Birleşmiş Milletler'in 70. Genel Kurulu, Başkan Mogens Lykketoft’in yaptığı kapanış konuşmasıyla sona erdi. Lykketoft, 70 yıllık BM tarihinde genel kurula en üst düzey katılım rekorunun kırıldığını, devlet ve hükümet başkanları sayısının son yetmiş yıldaki en fazla sayıya ulaştığını vurguladı. 70. BM Genel Kurulu ‘’ Tarihi ‘’ olarak adlandırdı. BM’nin 2030 hedefleri ve yeni sürdürülebilir vizyonuna vurgu yapan BM’nin 70. Genel Kurul Başkanı Danimarkalı Lykketoft, ‘’genel kurulda bu yıl gerçekten tarihi değiştirecek yeni bir dönüm noktası yaşandı ’’ dedi.

Lykketoft, altı gün boyunca dünya liderlerinin kürsüye çıkıp dünya meseleleriyle ilgili kendi bakış açılarını ve görüşlerini açıkladıklarını, 70. BM Genel Kurulunda liderlerin ajandalarında ve konuşmalarında da belirttiği gibi en önemli gündem maddelerimizden biri, ‘’Mültecilerin dramı‘’ oldu dedi.

70. BM Genel Kurul Başkanı Lykketoft, mültecilerin yaşadığı kriz konusunda tüm lider ve ülkelerin büyük bir sorumluluk ve anlayışla konuya çare bulmak için birlik içerisinde hareket ettiklerini, liderlerin aynı şekilde Suriye’de süren savaş ve terörizmle küresel mücadele içinde aynı duruşu sergilediklerini söyledi.

70. BM Genel Kurulunda öne çıkanlar

BM Genel Kurulu'nun 70. dönem genel kurulunda yapılan görüşmelerde öne çıkan konular, mülteci krizi, IŞİD terörü, Suriye ve dünyanın diğer bölgelerinde yaşanan iç karışıklar, Rusya'nın Suriye'de düzenlediği hava operasyonları oldu. BM’nin dünyayı daha yaşanabilir hale getirmek için kolları sıvadığı, yeni 2030 hedefleri ve düzenlenen zirve sonuçlarıyla ve alınan kararlarla dünya için yeni bir umut oldu. Papa Françesko’nun ziyareti, Filistin bayrağının göndere çekilmesi BM tarihinde yaşanan ilkler arasında yer aldı.

70. BM Genel Kurulunda 150’ye yakın ülke devlet başkanı ve hükümet başkanı olarak katıldı. 4 binin üzerinde akredite gazeteci genel kurulu izledi. Ülke delegasyonu ve sivil toplum örgütleri adına toplam 12 bin kişi genel kurulu izlemek için akredite oldu. Papa’nın da aynı dönemde New York ziyaretini sürdürüyor olması kentte alınan güvenlik tedbirlerinin en üst düzeye yükseltilmesine neden oldu.

Papa Genel Kurulda konuştu

Birleşmiş Milletler tarihine önemle not edilecek bir ilk ise bu genel kurulda yaşandı. Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Françesko, Amerika’ya gerçekleştirdiği altı günlük ziyaret kapsamında BM’yi ziyaret etti. BM’de en üst düzey şekilde karşılanan Papa, genel kuruluda hitap etti. Vatikan Bayrağı BM’de törenle göndere çekildi.

Papa Françesko, BM’nin yetmiş yıllık tarihinde konuk ettiği ilk Papa oldu. Papa, "Size ve ailelerinize dua edeceğim. Siz de bana dua edin. Eğer inançsızsanız bana iyi dileklerde bulunun" dedi. Güç ve zenginlik hırsının insanlara ve çevreye verdiği zararlara dikkati çeken Papa BM’yi kurallarını herkes için eşit uygulamaya davet etti.

BM’nin 2030 Hedefleri

70. BM Kurulu'na damga vuran en önemli gelişmelerin başında sürdürülebilir kalkınma için 2030 hedefleri tüm ülkelerin onayı ile kabul edilmesi oldu. BM'nin 193 üye ülkesi 2030 yılında dünyada insanlar için daha iyi bir yaşam sağlamak için uzlaştı. Yoksulluğu sona erdirme, açlığı bitirme, gelir eşitliğini sağlama, yoksul ve az gelişmiş ülkelerin ekonomik en az yılda yüzde yedi büyümesi, kadınlara yapılan ayrımcılığa son verilmesi, iklim değişikliği, barınma, toplu taşımacılık, ve çevre sorunlarıyla mücadele gibi belirlenen 17 hedefi insanlığa taahhüt etti.

Dünyanın gözü Obama - Putin zirvesine çevrildi

Başkan Barack Obama’nın Rus lider Vladimir Putin’in yaklaşık doksan dakika süren zirvesi, 70. BM Genel Kurulu çalışmalarında tüm dünyanın sonuçlarını izlediği en önemli ikili görüşmeydi. Görüşmenin konu başlıkları, Ukrayna, Suriye ve IŞİD ve terör oldu. İki liderin görüşmesinde en büyük pürüzise Esat’ın Suriye’nin yönetimindeki rolü ve geleceği konusunda çıktı.

İki lider Amerikan ve Rus ordusunun bölgede sıcak bir çatışma riskinin ortadan kaldırılması için iletişim kurması konusunda uzlaşmaya vardıklarını açıkladı. Beyaz Saray kaynakları, Rusya'nın Suriye'deki askeri gücünü sadece IŞİD ile mücadele için kullanması durumunda bu durumun Amerika için uygun olacağını vurguladı. Rusya'nın askeri gücünün Esat'ın kendi halkına karşı savaşmasını güçlendirecek şekilde kullanılmasının ise ABD tarafından olumsuzluk olarak değerlendirileceğini belirtildi.

Rusya lideri Putin, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, ’’Görüş ayrılığı olan konular üzerinde çalışıyoruz’’ dedi. Başkan Obama Küba ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda ise Küba lideri Raul Castro ile önemli bir zirve daha gerçekleştirdi.

Liderler neler söyledi?

70. BM Genel Kurulunun açılış konuşmasını BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon yaptı. Genel Sekreter Ban Ki-moon, Suriyeli mültecilerin durumu konusunda ise çatışmalar yüzünden şimdiye kadar yaşanmamış bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalındığını tüm ülkelerin zor durumdaki bu insanlara yardım etmesi gerektiğini söyledi. Filistin, Yemen ve diğer bölgelerdeki çatışmalar ve yaşanan krizlere çözüm yolları bulunması gerektiğini vurguladı. BM’nin 2030 kalkınma hedeflerini anlattı, yoksulluğa, açlığa çare bulunması gerektiğini vurguladı, iklim değişikliği ile mücadele yapılması gerekenleri anlattı.

Obama: ‘Mücadelemi sürdüreceğim‘

Başkan Barack Obama, New York'ta Birleşmiş Milletlerin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri zirvesinin son gününde genel kurula hitaben bir konuşma yaptı. Obama, BM’nin 2030 hedefleri iddialı olsa da ülkelerin bir araya gelmesiyle bu hedeflere ulaşılabileceğini söyledi. Başkan Obama, sürdürülebilir kalkınma hedeflerini başarmak için başkanlığı süresince ve sonrasında da mücadeleye devam edeceğini söyledi. Obama, "Başkan olduğum süre içinde ve başkanlıktan ayrıldıktan sonra da Amerika ve dünyada eğitim, barınma, sağlık, iş ve dünyada gelir eşitsizliğini azaltma konularında savaşmaya devam edeceğim’’ dedi.

Başkan Obama, bir sonraki gün70. Genel Kuruluna hitap ettiği konuşmasında ise, ‘’İşbirliği içinde çalışmayı beceremezsek bunun sonuçlarına hepimizin katlanması gerekecek, ortaklık yapmak hepimizi güçlendirir” dedi. Başkan Obama, Amerika’nın Ortadoğu’da IŞİD militanlarına karşı yürüttüğü mücadeleyi ve Amerika’nın askeri gücünü övdü. Başkan, IŞİD ’in hiçbir zaman sığınacak bir yeri olmayacağını vurguladı. Suriye’de dört yıldır süren iç savaşı durdurmanın kolay bir yolu olmadığını dile getiren Obama, Suriye halkının barış içinde yaşaması için diplomasi yoluyla bir anlaşma yapılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM 70. Genel Kurulu genel görüşmeleri New York'ta temaslar çok yoğun bir tempoda geçti. Davutoğlu’nun genel kurul gündeminin en başında mülteciler sorunu yer aldı. Davutoğlu, aralarında BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İngiliz Başbakanı David Cameron, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Almanya Başbakanı Angela Merkel gibi çok sayıda dünya lideri ile ikili ve çoklu görüşmelerde bir araya geldi, çeşitli konferanslara ve zirvelere katıldı bazılarına başkanlık, bazılarına eş başlık yaptı. New York’ta bulunan çeşitli yatırımcılarla görüştü. Amerika’da yaşayan Türk toplumu ile bayramlaştı, düzenlenen bazı etkinliklere katıldı.

Başbakan Davutoğlu, genel kurula hitaben yaptığı konuşmada, Suriye krizine çözüm arayanların Suriye'yi Esat'sız olarak düşünmeleri gerektiğini söyledi. Küçük Aylan Kürdi’nin cansız bedeninin kıyıya vuran fotoğrafını genel kurula hatırlatıp mülteci sorunu gündeme getirdi. Davutoğlu, 5 milyon çocuğun Suriye'den ayrılmak zorunda kaldığını ve göç ettiklerini söyledi, uluslararası toplumun bu konuda harekete geçmesi çağrısında bulundu. Esat için "Bu tiran halkını varil bombalarıyla öldürüyor " dedi. Türkiye’nin mülteciler için harcadığı paraları rakamlar vererek anlattı. Şu anda 8 milyar dolardan fazla para harcadık. ‘’Esat’ın ve IŞİD’in saldırılarından kaçanların sayısı 5 milyonu aştı. Milyonlarca çocuğun yardıma ihtiyacı var. Uluslararası toplum artık hızlı bir şekilde harekete geçmeli ve güvenli bir alan oluşturmalı.‘’

Putin 10 yıl sonra yeniden kürsüde

10 yıl sonra yeniden BM’de genel kurula hitap eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin konuşmasında Esat’a ve Suriye’ye destek istedi. Rusya’nın IŞİD’ e karşı savaşan Irak ve Suriye'ye askeri ve teknik destek verdiğini, terörizmle savaşan Suriye hükümeti ve ordusu ile işbirliğine gitmemenin dünya için büyük hata olduğunu söyledi. Suriye’de Esat’sız bir çözüm olmayacağını vurguladı.

Netanyahu’dan ilginç protesto

BM’de konuşması merakla beklenen diğer bir lider de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu oldu. İsrail başbakanı kürsüde yine geçmiş dönemlerde olduğu gibi genel kurulu şaşırttı. Konuşmasında BM’yi İsrail aleyhine aldığı kararlar nedeniyle eleştirip, İsrail’e karşı yapılanlara karşı sessiz kaldığı için suçladı. Ve kürsüde tam 44 saniye konuşmasına ara verip sessizliğe sessizlikle protesto ediyorum dedi.

Hollande: ‘Sorumlu Esat’

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye’de tüm olanların sorumlusunun Esat olduğunu söyledi. “Suriye’de terörü Esat yarattı. Suriye'de mağdurlarla ve cellatla bir arada çalışamayız” dedi. Hollande, Suriye'deki trajedinin terörist ittifak ve diktatör tarafından oluşturulduğunu belirterek, Suriye'de mağdurların sayısının 12 bini çocuk olmak üzere 250 bin kişiye çıktığını, komşu ülkelere sığınan mültecilere dünyanın gözlerini kapattığını söyledi.

Xi Jingping: ‘ Sorunları diyalogla çözeriz’

BM Genel Kurulu’nda konuşan Çin Devlet Başkanı Xi Jingping, dünyada yaşanan savaş ve iç karışıklıklara çözümün sadece karşılıklı diyaloglar yoluyla çözülebileceğini vurguladı. Büyük ülkelerin küçük ülkelere uyguladığı zorbalığa son vermesi gerektiğini söyledi. Çinli lider, BM’nin 2030 yılı kalkınma hedefleri doğrultusunda Çin’in gereken katkıyı sağlayacağını söyledi.

Ruhani: ‘İran’a yaptırımlar haksız‘

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında İran'ın nükleer silah yapmaya niyeti olmadığını, BM Güvenlik Konseyi’nin ülkesine yönelik uyguladığı yaptırımların haksızlık olduğunu söyledi. Irak ve Afganistan'da demokrasinin gelişmesi için yardım ettik, Suriye ve Yemen'de de demokrasi için elimizden geleni yaparız diye konuştu.

Mülteciler için çok geç kaldık

BM 70. Genel Kurulunda konuşan Avrupalı bir çok liderin gündeminin ana maddesini mülteci krizi oluşturdu. Avrupalı liderler, terör, bölgesel karışıklıklar, iç savaş ve bölgesel çatışmalar nedeniyle yaşadıkları yerlerden kaçan mültecilerin durumuyla ilgili bir çok ülkenin ihmalkar davrandığı, kriz bu boyutlara varacağını ön görülememesinin de yaşanan dramın boyutlarını arttırdığı konusunda benzer konuşmalar yaptılar. Suriyeli mültecilerin durumuna acil çözüm bulunması için tüm ülkelerinin küresel işbirliği yapması gerektiğini savundular. Sayıları on binler, yüz binlerle ifade edilen mültecilerin artık Avrupa ülkelerinin sınırlarına dayandığı görüşünde birleşen Avrupalı liderler, bu konuda çok geç kalındığını ifade ettiler.

Kitaroviç:’ Büyük bedel ödedik’

Mülteciler konusunda Avrupa ülkelerinin yaptığıihmalleri genel kurula hitaben yaptığı konuşmasında sıralayan Hırvatistan’ın kadın Cumhurbaşkanı Kitaraoviç ’’Bir çok Avrupa ülkesini krizlere sürükleyen mülteciler konusunda yanlış yaklaşımlarımız nedeniyle çok büyük bir bedel ödedik. Türkiye, Ürdün ve Lübnan’da mülteci kamplarına yeterince yardım etmedik. Ne gerekli parayı ne de yeterince yardım malzemesi desteği verdik” sözleriyle ifade ediyordu’’ dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG