Erişilebilirlik

Temsilciler Meclisi İki Bütçe Tasarısı Kabul Etti


ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin göreve başladıktan sonra ilk icraatı 12 gündür kısmen kapalı olan federal hükümetin açılmasını sağlayacak iki bütçe tasarısını geçirmek oldu. Tasarılar, Başkan Donald Trump'ın Meksika sınırına duvar örmek için istediği ödeneği içermiyor.

6 Kasım ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu sağlayan Demokratlar, bazı önemli bakanlıkların mali yılın sona erdiği 30 Eylül'e kadar açık kalmasını sağlayacak tasarıyı 190’a karşı 241 oyla geçirdi. İç Güvenlik Bakanlığı'nın 8 Şubat'a kadar açık kalmasını sağlayacak bir başka tasarı da 192'ye karşı 239 oyla kabul edildi.

Ancak ABD Senatosu aynı bütçe planlarını kabul edecek gibi görünmüyor. Trump'ın bu tasarıları veto edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Trump ‘veto’ kelimesini kullanmasa da bir Beyaz Saray yetkilisi, Başkan’ın tasarıları veto etmemesi durumunda gülünç duruma düşeceğini söyledi. Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell da imzalamayacağı bir tasarıyı Trump’ın önüne götürmeyeceklerinin mesajını vermişti.

Trump Kongre liderleriyle bu sabah Beyaz Saray’da üçüncü haftasına giren hükümet krizini bir kez daha görüşecek. ABD Başkanı, bu temas öncesinde Temsilciler Meclisi'nde tasarıların görüşüldüğü anlarda Instagram hesabından Game of Thrones dizisinin ünlü repliği ‘Kış geliyor’a atıfla, ‘Duvar Geliyor' paylaşımı yaptı.

Başkan Trump dün de hükümetin kapanması durumundan Demokratları sorumlu tutumuş, Twitter’dan paylaştığı mesajda “Hükümetin kapanmasının sebebi 2020 başkanlık seçimleri. Demokratlar Trump’ın kazandığı bütün başarılara bakınca kazanamayacaklarının farkındalar. Bu yüzden sınırda vahim şekilde ihtiyaç duyduğumuz duvara ve sınır güvenliğine karşı çıkıp, başkana sorun çıkararak rahatsız etme yoluna gidiyorlar. Onlar için bu konu tamamen siyaset” ifadelerini kullanmıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG