Erişilebilirlik

‘The Lady’ Filmi Suu Kyi’nin Yaşamını Anlatıyor


Nobel Barış Ödüllü Aung San Suu Kyi’nin yaşamını beyazperdeye aktaran ‘The Lady’ adlı filmin Amerika’da vizyona girişi, Su Kyi’nin Burma parlamentosuna seçilmesiyle aynı zamana denk geldi. Filmin yönetmeni Luc Besson, başrol oyuncusu ise Michelle Yeoh. Filmi Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da beğeniyle izledi.

Film vizyona gecikmesiz girdi ancak kimse, Aung San Suu Kyi’nin neredeyse aynı anda Burma parlamentosuna seçilmesini beklemiyordu. Dışişleri Bakanı Clinton gelişmeleri memnunlukla karşıladı: ”Suu Kyi’ye idol olmaktan siyasetçi olmaya adım attığını söyledim. Benzer serüveni yaşayan birisi olarak söyleyebilirim ki bu süreç hiç kolay değil. Artık parlamentoya katılmanız ve demokrasinin bir parçası olan bazı ödünler vermeniz gerekiyor.”

Luc Besson’un filmi ‘The Lady’ Aung San Suu Kyi’nin baskıcı rejime karşı verdiği savaşı anlatıyor. Film, 1947 yılına gidiyor ve Suu Kyi’nin demokrasi yanlısı babası General Aung San’ın öldürülüşünü de gösteriyor.

Yaşamına ev kadını olarak İngiltere’de devam eden iki çocuk annesi Suu Kyi, hasta annesine bakmak için Burma’ya geri döndüğünde herşey değişir.

Siyasi eylemci olan Suu Kyi bir daha İngiltere’ye dönmez. 1988’de Rangoon’da yarım milyon Burmalıya hitap eden Suu Kyi demokrasi çağrısında bulunur. Besson filminde bu konuşmaya da yer veriyor. Suu Kyi’yi oynayan Michelle Yeoh bu sahneyi çekmenin zorluğunu şöyle anlatıyor: ”Suu Kyi babasının kızı olduğunu göstermek için ilk kez halka hitap etti. Burma halkına bir İngilizle evlenmiş olsa da, ülkesinden çok uzaklarda yaşasa da yüreğinin her zaman memleketinin yanında olduğunu göstermek istiyordu.”

Suu Kyi konuşmasından bir yıl sonra ev hapsine alındı, 15 yıl ev hapsinde kaldı. Luc Besson, elindeki çok az bilgiyle Suu Kyi’nin esaret altındaki yaşantısını canlandırdıklarını söylüyor: ”Suu Kyi ev hapsinde. Turist değilseniz Burma’ya zaten giremiyorsunuz. Bu nedenle bilgi edinmek çok zordu. Sadece 200 fotoğrafla evini yaratmayı başardık. Google Earth’ü kullanarak evin gölden uzaklığını ölçtük. Evdeki perdeleri, piyanoyu, kısacası herşeyi yarattık.”

‘The Lady’ aynı zamanda bir aşk hikayesi. Suu Kyi’nin eşi Michael Aris’den ayrı kalışı filmde geniş yer buluyor. Aris’i David Thewlis canlandırıyor.

Besson, filmin vizyona girişinin Suu Kyi’nin parlamentoya girişiyle aynı zamana denk gelmesinin tesadüf olduğunu söylüyor. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Suu Kyi’yle tanışmadan önce filmi izlemiş: ”Harika bir film. Burma’ya girmeden önce izleme ayrıcalığına sahip oldum. Bu yüzden özellikle filmin yönetmenine teşekkür ediyorum. Sinema her kültürde çok güçlü bir ses.”

Oyuncu Michelle Yeoh Suu Kyi’ye benzemeyi başarmış. Film, Aung San Suu Kyi’nin yaşamına ve verdiği bunca ödüne ışık tutar nitelikte.



XS
SM
MD
LG