Erişilebilirlik

Tillerson ABD Dışişleri’ne Yönelik Eleştirileri Reddetti


Tillerson
Tillerson

Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Donald Trump iktidara geldiğinden bu yana kendisinin 70 bin çalışanı bulunan Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı yeni düzenlemelerin personelin morallerini bozduğu eleştirilerini reddetti.

Katar Dışişleri Bakanı Seyh El-Sani’yle kameraların karşısına geçtiği basın toplantısında Tillerson, “Bu bakanlık olağanüstü bir performans sergiliyor. Bunun aksini söyleyenlerin istisna olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Ancak geçen Cuma günü yapılan basın toplantısında da sözcü Heather Nauert, Tillerson’ın bakanlığı nasıl yönettiğiyle ilgili bir dizi soruyla karşı karşıya kaldı. Nauert, “Elbette ki burada bir moral sorunu var. Bu sebeple ‘Arkadaşlar dayanın, burada yapmamız gereken çok işler var. Burada olmaktan, Amerika’nın yapmakta olduğu şeyden vazgeçmeyin. Yapmakta olduğunuz işinizin ve görevlerinizin ne kadar önemli olduğunu unutmayın’ diyorum” şeklinde konuştu.

Nauert yeniden yapılanmanın devam ettiğini, ayrıca birçok çalışanın bu düzenlemelerin yıllardır bu işi yapan uzmanlar tarafından yapılıyor olmasından memnuniyet duyacaklarını belirterek, “Bu düzenlemeler benim gibi yeni ve siyaseten ataması yapılmış kişiler tarafından yapılmıyor” dedi. Nauert ayrıca mevcut durumdaki düzenlemelerden etkilenen personel sayısının Obama dönemindekinden farklı olmadığını savundu.

Dışişleri Bakanlığı’ndaki yapılanmayla ilgili Tillerson’a yönelik eleştirilere bazı senatörlerden de destek geldi. Cumhuriyetçi Senatör John McCain ve Demokrat Senatör Jeanne Shaheen, Tillerson’a yazdıkları bir mektupla uyarılarda bulundu. Senatörler, “Yönetimsel olarak alınan son kararlar uzun vadede Amerika diplomasisinin etkinliğini, sağlıklı şekilde ilerlemesini tehlikeye atıyor” ifadelerini kullandı. İki Senatör ayrıca bakanlığa personel alımının durdurulması kararının da kaldırılmasını istedi.

Bakanlık bünyesinde görev yapacak bürokratların Senato’daki komisyonda verdikleri ifade sırasında Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi partili Bob Corker da, ”Bunu söylemekten hoşlanmıyorum ama Dışişleri Bakanlığı doğru çalışamıyor. Personelleri yetersiz” ifadelerini kullandı. Corker aslında Tillerson’a destek veren isimlerden biri olarak biliniyor.

Komisyonun önde gelen üyelerinden Demokrat Partili Ben Cardin de, daha sert yorumlarda bulundu. Cardin, “Eğer bu tarz bir yönetimsel boşluk Savunma Bakanlığı’nda yaşansa Kongre’nin kendisinin silahlanacağını garanti edebilirim” dedi.

Tillerson, Başkan Trump’ın bütçe kısıntılarına destek vermekle eleştiriliyor. Bu kısıntılar dünya genelindeki personelin yüzde 8 oranında azaltılmasına neden olacak. Bu noktada birçok eski büyükelçi ve uzman, önemli birçok noktadaki diplomatik görevlilerin halen atamalarının yapılmadığına dikkat çekiyorlar. Bunların arasında Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevi de bulunuyor.

Geçen hafta Büyükelçi ve Amerika Dış Hizmetler Birliği Başkanı Barbara Stephenson, bir gazeteye yazdığı makalede, Trump yönetiminin kariyer diplomatlarına değer vermeyerek uzun vadede Amerika diplomasisine zarar verdiğini belirtti. Stephenson, “Kendisine kapı gösterilen yetenekli insanlarımız, yerleri hemen bir gecede doldurulabilecek kişiler değil” ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG