Erişilebilirlik

Trump Boeing 737 Max 8-9 Uçuşlarını Durduruyor


Amerika Başkanı Donald Trump Etiyopya’daki kazanın ardından Boeing 737 Max 8-9 tipi uçakların uçuşlarının durdurulması için talimat verdi.

Trump, pilotlarla havayollarına kararla ilgili bilgi verildiğini söyledi.

Boeing’in inanılmaz bir şirket olduğunu belirten Trump bununla birlikte şirket bir çözüm üretiniceye kadar bu uçakların uçuşlarının durdurulduğunu bildirdi.

Etiyopya’daki kazanın ardından Avrupa Birliği ülkeleriyle birlikte birçok ülkenin 737 Max tipi uçakların seferlerini askıya almasından sonra, Boeing şirketi ve Amerikalı havacılık yetkililerine yönelik baskılar artmıştı.

Amerikalı yetkililer, havayolları ve üretici firmalar, uçağın güvenli olduğunu iddia ediyorlardı.

Trump yönetimi de hem içerden hem de dışardan bu konuda baskı altındaydı.

Boeing yetkililerinin verdiği bilgiye göre, şirketin üst düzey yöneticisi Dennis Muilenburg, Trump’la telefon konuşmasında uçakların güvenli olduğu konusunda güvence vermişti.

Trump da Twitter mesajında uçakların giderek daha karmaşık hale geldiğini belirtmişti.

Boeing , Max 8’lerin uçuşlarını durdurma planı olmadığını kaydetmişti. Amerikan Federal Havacılık Dairesi de uçakların sefere çıkarılmaması için bir gerekçe olmadığını bildirmişti.

Kazanın ardından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke 737 Max 8 uçaklarının seferlerini askıya aldı.

Amerika’da hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçi senatörlerin bazıları, Federal Havacılık Dairesi FAA’ye diğer ülkelerle aynı adımı atması çağrısında bulunmuştu.

Amerikalı eski Ulaştırma Bakanı Ray LaHood CNBC televizyonuna yaptığı açıklamada, bu uçakların Boeing ve FAA tarafından incelemeden geçirilinceye kadar sefere çıkarılmamaları gerektiğini söylemişti.

İki işçi sendikası da uçuşların askıya alınması çağrısı yapmıştı.

Bazı havayolları, yolculardan bazılarının Max 8’le uçmamak için uçuş planlarını değiştirdiklerinin farkında olduğunu belirtmişti.

Amerika dahil bazı ülkelerdeki yetkililer, Max 8’in yazılımında hata olabileceğini ve kazanın nedeninin bu olabileceğini kaydediyor.

Borsa değeri iki günde yüzde 11 düşen Boeing, 737 Max 8’in uçuş güvenlik yazılımını geliştirmekte olduğunu açıkladı.

Etiyopya’da Pazar günü içinde 157 kişinin bulunduğu Boeing 737 Max 8 tipi uçak kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçakta kurtulan olmamıştı.

Aynı tip uçak 29 Ekim’de Cava Denizi’ne düşmüş, uçaktaki 189 kişi hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG