Erişilebilirlik

Trump 'Birliğin Durumu' Konuşmasından Taviz Vermiyor


Başkan Donald Trump “Birliğin Durumu” konuşmasını Beyaz Saray’ın planladığı gibi 29 Ocak’ta Temsilciler Meclisi’nde yapma kararından geri adım atmıyor. Trump, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye yazdığı mektupta “Birliğin Durumu konuşması zamanında, planlandığı gibi ve en önemlisi planlanan yerde yapılmazsa ülkemiz için bu çok üzücü olur” diye yazdı.

Pelosi, Başkan Trump’a “Birliğin Durumu” konuşmasını yapması için daveti 3 Ocak günü iletmiş ancak 16 Ocak tarihli mektubunda hükümetin kapanması sebebiyle üst düzey güvenlik önlemlerinin alınamayacağını belirterek Trump’tan konuşma tarihini ertelemesi ya da konuşma metnini Temsilciler Meclisi’ne yazılı olarak iletmesi çağrısında bulunmuştu.

Beyaz Saray’dan Nancy Pelosi’nin mektubuna beklenen yanıt bir hafta sonra geldi. Başkan Trump, Pelosi’nin konuşma davetini kendisine hükümetin kapanmasından çok sonra gönderdiğine ve kendisinin de bu daveti kabul ettiğine dikkat çekti. ABD Başkanı, hem İç Güvenlik Bakanlığı hem de Gizli Servis’ten Birliğin Durumu konuşmasını Temsilciler Meclisi’nde yapmasına yönelik bir güvenlik kaygısı olmadığına ilişkin bilgi verildiğini ve bu açıklamanın kamuoyuyla paylaşıldığını belirtti.

Trump mektubunda “Birliğin Durumu konuşması zamanında, planlandığı gibi ve en önemlisi planlanan yerde yapılmazsa ülkemiz için bu çok üzücü olur” diye yazdı.

Nancy Pelosi’nin “Birliğin Durumu” konuşmasına Temsilciler Meclisi’nde yapması davetine icabet edeceğini ve anayasal görevini yerine getireceğini belirten Trump Pelosi’ye hitaben kaleme aldığı mektubunda “29 Ocak akşamı sizi Temsilciler Meclisi’nde görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” ifadesini kullandı.

Nancy Pelosi’nin Trump’a “Birliğin Durumu” konuşmasını erteleme çağrısı yapmasının ardından, Başkan Trump da Pelosi’nin Afganistan dahil 3 ülkeye yapacağı yurtdışı ziyaretlerini ertelemiş, devletin askeri uçak imkanı sağlayamayacağını belirtmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG