Erişilebilirlik

Trump Demokratlarla Görüşmeyi Terk Etti


Başkan Donald Trump’ın, 19 gündür kısmen kapalı olan hükümetin yeniden açılmasına yönelik çabalar kapsamında Kongre’nin Demokrat liderleriyle yaptığı görüşmeden yine uzlaşı çıkmadı. Görüşmeleri terk eden Trump, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato’nun Demokrat azınlık lideri Chuck Schumer’le görüşmeyi “zaman kaybı” olarak niteledi.

Demokratlar Başkan Trump’la yaptıkları görüşmelerde önce hükümetin açılmasını daha sonra sınır güvenliği üzerinde müzakerelerin devam etmesini talep etmişti.

Başkan Trump Beyaz Saray’daki görüşmelerin ardından Twitter’dan açıklama yaptı. ABD Başkanı, “Chuck ve Nancy ile görüşme tamamen zaman kaybı. Hükümeti hızlı bir şekilde açarsam 30 gün içinde ne olacak? Sınıra duvar ya da çelik beriyeri kapsayan sınır güvenliğini onaylayacak mısınız diye sordum. Nancy hayır deyince, ben de bye bye dedim” mesajını paylaştı.

Senato’nun azınlık lideri olan Demokrat Chuck Schumer de Beyaz Saray’daki temasların ardından yaptığı açıklamada görüşmenin hararetli anlarını “Başkan Pelosi’ye sınıra duvar örme talebimi kabul ediyor musun diye sordu. Pelosi Hayır dedi. Başkan da kalkıp o zaman tartışacak bir şey yok deyip odayı terk etti” sözleriyle anlattı. Chuck Schumer, Trump’ın tavrı için “Kendi istediği olmadığı için yine bir öfke nöbetine tanık olduk” dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de hükümetin kapanmasından etkilenen federal çalışanlara atıfta bulundu, "Başkan Trump federal çalışanların karşı karşıya kaldığı maddi sıkıntıyı anlamıyor. Belki de babalarından para isteyebileceklerini düşünüyor ama öyle bir şey yapamazlar" sözleriyle tepki gösterdi.

Başkan Yardımcısı Mike Pence ise uzlaşıya varılamaması konusunda Demokratlar’ı suçladı. Meksika sınırında insani kriz ve güvenlik krizi olduğunu bir kez daha vurgulayan Pence, “Başkan duruşunu net şekilde anlattı. Duvar olmadan anlaşmanın olmayacağını söyledi” diye konuştu.

Başkan Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence Beyaz Saray’daki görüşmeler öncesinde Senato’da Cumhuriyetçilerle bir araya gelmişti. ABD basınına yansıyan haberlerde Cumhuriyetçi Parti içinde hükümetin kapalı kalmasından rahatsız olan isimlerin bulunduğu belirtilmişti. Ancak Trump Cumhuriyetçilerle yaptığı görüşmede parti desteğini arkasına aldığını söylemişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG