Erişilebilirlik

Trump'ın Destekçileri Tekrar Şiddete Başvurur mu?


Eski Başkan Donald Trump hakkında, 2016 başkanlık seçimlerinden önce Stormy Daniels olarak bilinen porno film yıldızıyla ilişkisinin üstünü örtmek için avukatı Michael Cohen aracılığıyla 130 bin dolar değerinde ödeme yaptığı iddiasıyla açılan soruşturmada sona gelindi.

Trump hakkındaki iddiaları reddediyor. Haftasonunda Trump'a hakkında suçlama yapılacağına dair resmi bir beyan iletilmedi, ancak büyük jüri sürecinin sonuna gelindi.

Trump'ın Destekçileri Tekrar Şiddete Başvurur mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Trump, New York'ta Manhattan Bölge Mahkemesi'nden beklediği iddianame gelmeden önce sosyal medyada protesto çağrıları yaptı. Ancak bu kez bu çağrılar destekçileri tarafından çoğunlukla sessizlikle karşılandı.

Trump, 2024 başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen adayı ve sadık bir destekçi kitlesine sahip. Destekçilerinin bu sessizliği, Trump'ın 6 Ocak 2021 Kongre baskınında yaptığı gibi aşırı sağcı kesimi harekete geçirme gücüne hala sahip olup olmadığı konusunda soruları beraberinde getiriyor.

Associated Press (AP) haber ajansına göre Kongre baskınının ardından gelen yüzlerce tutuklama, mahkumiyetler ve uzun hapis cezaları, Trump'ın destekçileri arasında yeniden kitle ayaklanması çıkarma konusunda isteksizlik doğurmuş olabilir.

AP'ye konuşan dört yetkili, New York'ta güvenlik birimlerinin, Trump'ın tutuklanması halinde protesto ve şiddet içerikli çevrimiçi konuşmaları yakından izlemeye devam edeceğini belirtti.

Yetkililer, tehditlerin belirginliğinin ve inandırıcılığının değiştiğini, özellikle çevrimiçi ve sohbet gruplarındaki mesajların silahlı protestocuların güvenlik birimlerini engellemesi ve olası tutuklamaları önlemeye çalışmasını içerdiğini söyledi.

New York Genç Cumhuriyetçiler Kulübü, Manhattan'da açıklanmayan bir yerde protesto planlarını duyurdu. Bazı tahrik edici ancak tek tük sosyal medya iletileriyle Trump'ın destekçilerinin Florida'daki Mar-a-Lago konutunda güvenlik güçleriyle çatışma çağrısı yaptıkları görüldü.

Ancak Trump'ın kendisine ait sosyal medya platformu Truth Social'da yaptığı Salı günü tutuklanacağı açıklaması ve destekçilerini protesto etmeye davet etmesi, bu kez beklediği ilgiyi görmedi. Eski başkanın çağrısının 6 Ocak'taki gibi protesto gösterilerini teşvik etmeyi başardığına dair çok az işaret var.

Kongre baskınından önceki protestoların önde gelen organizatörlerinden biri Twitter'da yazdığı iletide bu kez gösterilerin dışında kalmayı tercih ettiğini belirtti.

Demokratlar'ın 2020 seçimlerini çaldığına dair Trump'ın asılsız iddialarını desteklemek için mitingler düzenleyen "Hırsızlığı Durdur" hareketinin organizatörü Ali Alexander, Trump'a destek verenleri New York'ta protesto düzenlemeleri durumunda "hapse atılacakları veya daha kötü" duruma düşecekleri konusunda uyardı.

Alexander, "Hırsızlığı Durdur" kampanyasındaki komplo teorisyeni ortağı Alex Jones'un da bu kez protestolara katılmayacağını belirtti. Jones, 6 Ocak Kongre baskınına giden süreçte seçim yolsuzluğu iddialarını Infowars internet sitesinden yayıyordu.

"Faturalarımızı milyarderler karşılamıyor"

Alexander, "İkimiz de yeterince hükümetle mücadele ettik. Bizim faturalarımızı hiçbir milyarder karşılamıyor" diye yazdı.

6 Ocak'ta ise Trump, "Orada olun, vahşi olacak!" çağrısıyla destekçilerini başkent Washington'a çağırmış, binlerce kişi Demokrat Joe Biden'ın seçim zaferinin onaylanmasını önlemek amacıyla Kongre binasını yağmalamış, camlarını kırmış, içeri zorla girmiş ve polisle çatışmalara girmiş, ancak başarısız olmuştu.

O tarihten bu yana 6 Ocak gösterilerine katılan yaklaşık 1000 kişi tutuklandı. Birçoğu yüksek yasal faturalar ödedi ve mahkemede eylemlerinden dolayı pişmanlıklarını ifade etti, bazıları Trump tarafından terk edilmiş hissettiklerini söyledi.

Öte yandan Kongre baskınının kalabalık göstericiler arasına sızmış güvenlik gücü muhbirleri tarafından körüklendiğine ve hatta düzenlendiğine dair komplo teorileri internette yayılmaya devam etti.

Trump destekçileri arasında "muhbir" kaygısı

Bu kez Trump'ı destekleyenler bu endişeyi yeni bir kitle eyleminden kaçınmak için bir temel olarak gösterdi.

Temsilciler Meclisi üyesi Marjorie-Taylor Greene de Trump hakkındaki iddianame açıklanmadan önce bu komplo teorisini gündeme getiren isimler arasında yer alıyor.

Greene, Twitter mesajında "Başkan Trump'ın siyasi olarak tutuklanmasına karşı protestoları şiddete dönüştürmek için kaç tane Federal (ajan) olacak?" diye sordu.

Mecliste Georgia eyaletini temsil eden Cumhuriyetçi üye ayrıca 6 Ocak isyanını Ray Epps adlı bir FBI muhbirinin kışkırttığına dair bir komplo teorisini de gündeme getirdi.

Greene, dünkü Twitter iletisinde "Ray Epps, New York uçağında yer ayırttı mı?" diye yazdı.

Arizonalı Epps, başkalarını Kongre binasına girmeye teşvik ederken görüntülenmişti. Komplo teorisyenleri, arananlar listesinden çıkarılan ve hakkında suçlama yapılmayan Epps'in bir FBI muhbiri olduğuna inanıyor. Kongre saldırısını soruşturan Meclis komisyonu, Ocak ayında yaptığı açıklamada Epps hakkındaki iddiaların "desteklenmediğini" söylemişti.

"Hırsızlığı Durdur" hareketini çevrimiçi takip eden Citizen Lab'de kıdemli araştırmacı John Scott-Railton, Trump'ın destekçileri arasında sözde ajan provokatörler tarafından tuzağa düşürülme kaygısı ve eğer protestolara gidip şiddet kullanırlarsa yakalanacakları paranoyasının ağır bastığını söyledi.

Trump'ın davalar karşısında ne kadar destekleneceğine dair çelişkili hisler siyasi alana da uzanıyor. Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığı için Trump'a meydan okuması beklenen dönemin başkan yardımcısı Mike Pence, haftasonunda ABC News televizyonuna yaptığı açıklamada Trump'ı 6 Ocak'taki eylemlerinden dolayı "sorumsuzlukla" suçlamıştı.

Pence, Trump'ın iddianamenin “siyasi güdümlü” olacağına dair söylemini ise destekledi.

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler'in Florida eyaletinin Orlando kentindeki konferansının açılış gününde Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ve diğer Cumhuriyetçiler olasılığı "çirkin" olarak değerlendirdi.

McCarthy, Bölge Savcısı Alvin Bragg'ın Trump'ın davasını takip etmek için Adalet Bakanlığı hibelerini kullanıp kullanmadığını araştırmak için Kongre müfettişlerini topladığını söyledi.

Ancak Cumhuriyetçi liderler Trump'ın protestoculara çağrısını desteklemedi.

McCarthy, "Bunu protesto etmeleri gerektiğini düşünmüyorum. Bence onunla konuştuğunuzda Başkan Trump da öyle düşünmüyordur" dedi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG