Erişilebilirlik

Trump Facebook ve Instagram’ı Tekrar Kullanabilecek


Sosyal medya platformları Instagram ve Facebook'un çatı şirketi Meta, eski Başkan Donald Trump’ın hesaplarının yeniden açılacağını açıkladı.

Trump’ın 6 Ocak 2021’deki Kongre saldırısının ardından iki yıldır askıya alınan hesapların önümüzdeki haftalarda açılacağını söyleyen Meta’nın küresel ilişkiler direktörü Nick Clegg, “halkın politikacıların ne dediğini duyabilmesi gerektiğini" söyleyerek, "Askıya alma, olağanüstü koşullarda alınmış olağanüstü bir karardı" diye ekledi.

Yapılan incelemede Trump'ın hesaplarının artık kamu güvenliği açısından ciddi risk teşkil etmediğinin tespit edildiğini kaydeden Clegg, ancak Trump'ın geçmişteki ihlalleri nedeniyle yüksek cezalarla karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.

Clegg, firmanın Trump'ın "Kongre Binası'nda şiddet olaylarına karışan kişileri övmesinin" ardından harekete geçtiğini ve hesapları askıya aldığını anımsattı.

Cumhuriyetçiler, gelecek yıl yeniden başkanlığa aday olmaya hazırlanan Trump'ın Facebook'a geri dönmesine izin verilmesi için baskı yapıyordu.

Trump'ın yeniden sosyal medya platformlarına dönecek olması Demokratlar ve bazı aktivist örgütler tarafından eleştirildi. Demokratlar, eski başkanın sosyal medya platformlarını 2020 seçimlerini kazandığına dair yanlış iddiaları tekrarlamak için kullanabileceği endişelerini dile getirdiler.

California’nın Demokrat Temsilcisi Adam Schiff ise Twitter'da, "Trump bir ayaklanmayı kışkırttı. Ona yalanlarını ve demagojisini yayması için sosyal medya platformlarını yeniden erişime açmak tehlikelidir” diye yazdı.

Siyahların medeni haklarını savunan NAACP örgütünün başkanı Derrick Johnson da Associated Press'e verdiği demeçte bu hamleyi "vahim bir hata" olarak gördüğünü ve "karın, insanların güvenliğinin üstünde tutulmasının en iyi örneği" olduğunu söyledi. Johnson, "Bir kişinin nefret kusması, komploları körüklemesi ve ulusumuzun Kongre binasında şiddet içeren bir ayaklanmayı kışkırtması ve Mark Zuckerberg'in hala bunun bir kişiyi platformlarından çıkarmak için yeterli olmadığına inanması oldukça şaşırtıcı" dedi.

Donald Trump'ın Facebook'ta 34 milyon, Instagram'da ise 23 milyon takipçisi var. Trump’ın Twitter hesabı ise geçen yıl Kasım ayında yeniden açılmıştı. Ancak eski başkan henüz bu platformda bir paylaşımda bulunmadı.

Trump sosyal medya hesaplarının askıya alınmasının ardından 2021 yılında “Truth Social” isimli kendi sosyal medya platformunu kurmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG