Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasının üzerinden üç ay geçti. Ancak Trump, gerek Washington’da Dışişleri Bakanlığı’ndaki üst düzey mevkiler, gerekse birçok ülkedeki büyükelçilik makamları için henüz aday listesi bile açıklamadı.
Büyükelçilerin genellikle siyasi atama oldukları ve başkanların değişmesiyle beraber yeni büyükelçilerin göreve getirildikleri, bilinen bir gerçek. Ancak bu kez süreç, çok daha ağır işliyor. 188 büyükelçilik makamının 181’i hala doldurulmayı bekliyor.
Kuzey Kore ve başka bölgelerde tansiyon yükselirken Trump yönetimi sadece yedi büyükelçiliğe aday gösterdi, bunlardan sadece ikisi Kongre’de onaylandı.
Güney Kore Büyükelçisi ve Doğu Asya ve Pasifik’ten sorumlu dışişleri bakan yardımcısının kim olacağı hala belli değil.
Brookings Enstitüsü’nden Thomas Wright’a göre daha önce eşine rastlanmayan bu seviyede deneyimsizlik, kaygı verici:
”Çin Devlet Başkanı Xi Jingpin’le kısa süre önce yapılan zirve sırasında üst düzey mevkilere çok az sayıda Uzakdoğu uzmanı atanmıştı. Bu gibi uzmanlar zirve toplantılarında rehberlik yapar. Bence böylesi bir deneyimsizliğin zararlı etkileri olması kaçınılmaz.”
Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, bu kaygılara yanıt vermeye çalıştı: ”Amerika ve dünyada herkesi temin ederim ki bu makamlar boş değil. Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri, bu makamlarda vekillik görevlerini yürütüyor. Bu kişiler, dışişlerinin deneyimli diplomatlarıdır.”
Emekli büyükelçi Ron Neumann, Trump yönetiminin büyükelçi adayı çıkarmakta geçmişe kıyasla neden bu kadar zorlandığı konusunda şöyle konuşuyor:
”Beyaz Saray’da çok küçük bir grup, çok fazla işi idare etmeye çalışıyor. Bu grup içinde bazı gerilimler yaşanıyor. Ama esas sorun, bu grubun çok küçük olması. Gecikmelerin en büyük nedeni bu kadar az kişinin bu kadar büyük iş yükünün altından kalkamaması olabilir.”
Wright’a göre bazı siyasi etkenler de rol oynuyor:
"Trump’ın etrafındaki bazı kişiler, kampanya sırasında Trump’a karşı tavır koyanlardan intikam alma peşinde. Seçimler sırasında Trump’a muhalefet eden Cumhuriyetçiler’i safdışı bıraktılar. Bu nedenle Senato’nun onayı gereken mevkilere aday gösterebilecekleri hemen hemen hiç kimse kalmadı. Bu da sürecin çıkmaza girmesine neden oldu.”
Suriye, Rusya ve başka birçok ülkede meselelerle karşı karşıya olan Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın bakanlığındaki üst düzey kadroları doldurmak için her türlü yardıma açık olduğu tahmin ediliyor.