Erişilebilirlik

Trump'ın IŞİD Zaferi Açıklamalarının Kronolojisi


Başkan Donald Trump yönetimi bugün IŞİD’in Suriye’de elinde tuttuğu topraklardan tamamen çıkarıldığını açıkladı. Terör örgütüne karşı savaşta önemli bir kilometretaşı niteliğindeki bu açıklamanın aslında aylar öncesine uzanan süreçte de Trump birçok kez “IŞİD’e karşı zafer” açıklamaları yapmıştı.

Başkan Trump, 2018 yılı sonunda yaptığı açıklamada terör örgütü IŞİD'in yenilgiye uğratıldığını, Amerika'nın Suriye'de daha fazla asker konuşlandırması için artık bir gerekçe kalmadığını, bu nedenle Suriye'de bulunan Amerikan askerlerinin hemen hemen tamamını geri çekeceğini ilan etmişti.

Bu açıklama, dönemin Savunma Bakanı James Mattis'in istifasına yol açmıştı. Mattis, Amerika'nın Suriye'den çekilmesi için henüz erken olduğunu düşünüyordu.

Trump, IŞİD'in mağlup olduğu açıklamasını yaptığı zamandan bu yana geçen süre zarfında terör örgütünün kökünün kazınıp kazınmadığı konusunda çelişkili açıklamalarda bulundu. Başkan, bazen tam zaferin birkaç saat ya da gün içinde ilan edileceğini tahmin ettiğini söyledi, bazen de IŞİD tehdidinin ortadan kaldırıldığı iddiasını ısrarla yineledi.

İşte Trump'ın IŞİD'in mağlup edilmesine ilişkin yaptığı açıklamaların kronolojik sırası:

  • 19 Aralık 2018: Trump, Beyaz Saray tarafından yayınlanan bir video kaydında, Amerika'nın Suriye'deki askerlerinin çoğunu neden çektiğine ilişkin olarak, ”IŞİD'e karşı zafer kazandık” ifadesini kullandı.
  • 22 Aralık 2018: Trump, paylaştığı Twitter mesajında, ”IŞİD büyük çoğunlukla yenilgiye uğratıldı. Türkiye dahil bölgedeki diğer ülkeler IŞİD kalıntılarıyla rahatlıkla başa çıkabilir” dedi.
  • 16 Ocak 2019: Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı konuşmada, ”Halifelik çöktü, IŞİD yenilgiye uğratıldı,” açıklamasında bulundu. Bu açıklamanın yapıldığı gün erken saatlerde IŞİD mensubu bir intihar bombacısının Suriye'de düzenlediği saldırıda dört Amerikalı hayatını kaybetmişti.
  • 30 Ocak 2019: Trump, paylaştığı Twitter mesajında, Suriye'de elde edilen ”olağanüstü kazanımlar”dan bahsetti ve ”IŞİD halifeliği yakında yok edilecek” dedi.
  • 1 Şubat 2019: Trump bir kez daha, ”Halifeliğin yüzde 100'ünü yakında yok etmiş olacağız,” ifadesini kullandı.
  • 3 Şubat 2019: Trump, CBS News'a yaptığı açıklamada, ”Çok uzak olmayan bir gelecekte halifeliğin yüzde 100'ünün—bölgede, bulunduğu alanda—yok edildiğini açıklayacağız. Şu anda yüzde 99'dayız, 100'e ulaşacağız,” dedi.
  • 6 Şubat 2019: Trump, koalisyon güçlerinin IŞİD'in elindeki tüm noktaları geri aldığı şeklindeki açıklamanın, ”resmi olarak yakında, büyük olasılıkla önümüzdeki hafta” yapılacağını tahmin ettiğini kaydetti.
  • 10 Şubat 2019: Trump, paylaştığı Twitter mesajında, Amerika'nın ”yakında” IŞİD'in elinde bulunan toprakların tamamını kontrol altına alacağını belirtti.
  • 11 Şubat 2019: Trump, Texas eyaletinin El Paso kentindeki kampanya mitinginde IŞİD'in elinde olan toprakların yüzde 100'ünün geri alındığına ilişkin açıklamanın, ”belki önümüzdeki hafta, belki de daha kısa süre içinde,” açıklanacağını söyledi.
  • 15 Şubat 2019: Trump, bir basın toplantısı sırasında, ”Halifeliğin ortadan kaldırılmasına ilişkin başarımızla ilgili açıklama önümüzdeki 24 saat içinde yapılacak” şeklinde konuştu.
  • 16 Şubat 2019: Trump, paylaştığı Twitter mesajında, ”Halifelik üzerinde yüzde 100 zafer elde ettikten sonra geri çekiliyoruz!” dedi.
  • 22 Şubat 2019: Trump, gazetecilere, ”Bir başka kısa zaman içinde, yani birkaç saat içinde—saatler ve günler içinde—halifelikle ilgili açıklamayı duyacaksınız—yüzde 100 yenilgiye uğradılar,” dedi.
  • 28 Şubat 2019: Trump, Alaska eyaletinde Amerikan askerlerine hitaben yaptığı konuşmada, ”Yüzde 90, 92 diye duyuyordunuz, Suriye'deki halifeliği mağlup ettik. Şimdi halifeliğin yüzde 100'ünü ele geçirdik,” ifadelerini kullandı.
  • 2 Mart 2019: Trump, bir konferansta, katılımcılara, ”Bugün ya da yarın itibarıyla Suriye'deki halifeliğin yüzde 100'ünü ele geçirmiş olacağız” dedi.
  • 20 Mart 2019: Trump, Suriye'de halen IŞİD'in elinde olan bölgelerin işaretli olduğu haritayı gazetecilere gösterdi ve bölgenin ”bu gece itibarıyla” temizleneceğini söyledi.

Ve 22 Mart’ta Washington’dan beklenen nihai açıklama geldi. Önce Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, Başkanlık uçağı Air Force One’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye’de IŞİD’in elinde toprak kalmadığını ilan etti, ardından da Başkan Trump, Florida’da, IŞİD'in Suriye'de bozguna uğratıldığını açıkladı ve kendi başkanlığı döneminde IŞİD’in nasıl toprak kaybettiğini gösteren “öncesi-sonrası” haritasını paylaştı.

Bazı çevrelerse, IŞİD'in tüm bölgelerden temizlenmesine rağmen kaçan ve sivil nüfus arasında saklanan bazı militanların hala bir güvenlik tehdidi unsuru olmaya devam edeceği uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG