Erişilebilirlik

Trump İran'ı Vurmaktan Son Anda Vazgeçti


Başkan Trump Twitter’dan attığı bir dizi mesajda İran’a saldırı emri planını ve bundan nasıl vazgeçtiğini anlattı. İran Perşembe günü ABD'ye ait bir insansız hava aracını vurarak düşürmüştü. Tahran aracın İran hava sahasını ihlal ettiğini iddia etmişti. ABD ise drone'un Umman Körfezi'nde uluslararası sularda düşürüldüğünü söylüyor.

Başkan Trump konuyla ilgili attığı mesajlarda drone saldırısına karşılık vermek için askeri yetkililerle görüştüğünü ancak saldırıdan 10 dakika önce ölümler olacağı ve saldırının orantısız olacağı gerekçesiyle vazgeçtiğini anlattı.

“Başkan Obama İran’la umutsuz ve çok kötü bir anlaşma yaptı. Onlara 150 milyar dolar artı 1,8 milyar dolar nakit verdi. İran büyük beladaydı ve onları kurtardı. Onlara Nükleer Silahlar’ın önündeki yolunu açtı. Ve hemen İran teşekkür etmek yerine bağırmaya başladı…”

“ …Amerika’ya ölüm. Ben Kongre tarafından bile onaylanmamış olan anlaşmayı sonlandırdım. Sert yaptırımlar uyguladım. Bugün Ortadoğu’da büyük sorunlar yarattıkları başkanlığımın başında olduğundan çok daha zayıf bir ülke durumundalar. Şimdi meteliksizler!”

“.. Pazartesi günü uluslararası sularda yüzen insansız bir hava aracını vurdular. Biz de öfkelendik ve buna üç farklı sahayı hedef alarak yanıt vermeye hazırlandık. Kaç kişi ölür diye sordum. Generalin verdiği yanıt 150 oldu. Saldırıyı 10 dakika önce durdurdum…”

“...insansız bir uçağı vurmakla orantılı olmayacaktı. Benim acelem yok. Ordumuz yenilendi, yeni ve harekete hazır, dünyanın da açık ara en iyisi. Yaptırımlar zarar veriyor ve dün gece bunlara yenilerini de ekledik. İran asla nükleer silah sahibi olamaz. Ne Amerika’ya ne de dünyaya karşı nükleer silah sahibi olabilir”

İranlı yetkililer haber ajansı Reuters'a yaptıkları açıklamada, Amerika Başkanı Donald Trump’ın, Tahran’a Umman üzerinden mesaj gönderdiğini söylemişti. Mesajda, Amerika’nın saldırı hazırlığında olduğu uyarısında da bulunduğu ifade edilmişti.

Ajansa konuşan bir İranlı yetkili, “Mesajında Trump, İran’la savaşa karşı olduğunu ve çeşitli konuları Tahran’la görüşmek istediğini söylüyor. Trump, diyalog konusunda kısa sürede yanıt beklediğini belirtiyor ancak bu konudaki karar dini lider Ayetullah Ali Hamaney’e ait” açıklamasını yapmıştı.

Bir başka yetkili de “Biz dini liderin diyaloğa karşı olduğunu söyledik ancak yine de karar vermesi için mesajı ona ileteceğiz" demişti.

New York Times da haberinde Amerikan savaş uçaklarının ve gemilerin olası bir saldırı için gerekli pozisyonu aldıklarını ve emir beklediklerini aktarmıştı.

Haberde olası bir saldırıda İran’ın radar sistemleri ve füze bataryalarının hedef alınacağı belirtilmişti.

Hatta öyle ki sivil kayıpların olmaması için saldırının günün erken saatlerinde yapılmasının kararlaştırıldığı da haberde yer almıştı.

ABD'den ticari uçaklar için uyarı

Hürmüz Boğazı’nda gerilim artmasının ardından önemli havayolu şirketleri rotalarında değişikliğe gitti. ABD ticari uçuşların yanlışlıkla hedef olabileceği uyarısında bulundu.

ABD Federal Havacılık Yönetimi’nin bölgeden geçen uçaklara yönelik yanlış hesaplama ya da yanlış tanımlama olabileceği uyarısının ardından Avustralya Qantas, British Airways, Hollandalı KLM, Emirates, Alman Lufthansa, Malaysia Havayolları ve Singapore Havayolları yakında bölgeden uzak duracakları açıklamasını yaptı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Cuma günü yaptığı açıklamada “Sadece bir tane çok gülü tavsiyem var: Sinirlerinizi sağlam tutun” dedi.

“Hava sahamıza bir de uçak girdi ama vurmadık”

İran Devrim Muhafızları Havacılık ve Uzay Bölümü Başkanı Emirali Hacızade ise İran’ın Perşembe günü ABD drone’una eşlik eden ve içerisinde 35 kişinin bulunduğu ABD’ye ait bir uçağıysa vurmaktan kaçındığını söyledi. Tasnim haber ajansına göre Hacizade, “Bölgede ABD drone’uyla birlikte 35 kişi taşıyan P-8 tipi bir de uçak vardı. Bu uçak da bizim hava sahamıza girdi, onu da vurabilirdik ama yapmadık” dedi.

“Trump savaş istemiyorsa yaptırımları hafifletmeli”

Reuters haber ajansına göre İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin danışmanlarından Hesameddin Aşena, “Eğer ABD Başkanı Donald Trump, Tahran’la savaş istemiyorsa o zaman yaptırımları hafifletmeli. Savaş ve yaptırımlar madalyonun iki yüzüdür. Eğer savaş istemiyorsanız yaptırımlarla ilgili bir şeyler yapmanız gerekir” dedi.

“İran diplomasiye dsiplomasiyle karşılık vermeli”

Öte yandan ABD İran Temsilcisi Brian Hook, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da katıldığı bir konferansta ABD diplomasisinin İran’a askeri güç kullanarak yanıt verme hakkını tanımadığını söyledi ve İran’ın diplomasiye diplomasiyle karşılık vermesini istedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi ise Cuma günü Twitter hesabından Hook’a verdiği yanıtta “İran diplomasiye diplomasiyle, savaşa ise sıkı savunmayla yanıt verir” dedi.

Reuters haber ajansına konuşan diplomatlar ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nden İran konusunda toplanmasını istediğini söyledi.

Reuters’a göre ABD’nin BM’deki heyeti konsey üyelerine yolladığı notta “İran’la ilgili son gelişmelerden konseyi haberdar edeceğiz ve tanker saldırılarıyla ilgili soruşturmamızın son bulgularını paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG