Erişilebilirlik

Trump: 'Müslümanlar'ın Girişini Yasaklayalım'


Trump: 'Müslümanlar'ın Girişini Yasaklayalım'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen Başkan aday adayı Donald Trump, Müslümanlar’ın Amerika’ya girişinin tamamen yasaklanması çağrısında bulundu. Trump olası terör saldırılarına karşı ülke liderleri olup biteni kavrayıncaya kadar bu uygulamanın devam etmesini istedi.

Trump ayrıca Amerika’daki kamuoyu yoklamalarında, büyük kitlelerin Müslümanlar’a karşı nefret beslediğini iddia etti.

Güney Carolina’daki bir kampanya mitinginde konuşan Trump, “Sorunu ve yol açtığı tehdidi anlayıp bir karara varılıncaya kadar, ülkemiz yalnızca cihada inanan, mantık sahibi olmayan ve insan hayatına saygı duymayan kişilerin korkunç saldırılarının kurbanı olamaz” dedi.

Trump daha önce de Amerika’da camilerin izlenmesi, Amerika’ya giriş yapan Müslümanlar’ın fişlenmesi gibi taleplerde bulunmuştu.

Başkanlık yarışı kampanyasında sert bir söylemden hiçbir şekilde kaçınmayan emlak devi Trump, son açıklamalarının dozunu özellikle Paris’teki ve California eyaletinin San Bernardino ilçesindeki saldırılardan sonra arttırmış durumda.

Beyaz Saray'dan kınama

Ancak Cumhuriyetçi Parti’nin önde giden Başkan aday adayının yaptığı bu açıklama, Amerika’da ve dünyada büyük tepkilere yol açtı.

Başkan Barack Obama pazar gecesi Amerikan halkına hitaben yaptığı konuşmada, son terör saldırılarından sonra Müslümanların hedef alınmaması çağrısı yapmıştı.

Beyaz Saray, Trump’ın açıklamalarını kınamakta gecikmedi, açıklamaların “Amerikan halkının değerlerine ters düştüğü” ifade edildi.

Başkan Obama’nın dış politika danışmanlarından Ben Rhodes, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, din özgürlüğünün anayasal hak olduğunun altını çizdi.

Birleşmiş Milletler Mülteci örgütü sözcüsü, Cenevre’de yaptığı açıklamada Amerikan seçim kampanyasında kullanılan söylemin, Suriyeli mültecilerin başka ülkelere yerleştirilme planlarını tehlikeye attığı uyarısında bulundu.

Trump’ın Müslümanlar’ın Amerika’ya alınmamasıyla ilgili açıklamasına İngiltere Başbakanı’ndan da tepki var. Başbakan David Cameron, Trump’ı bölücü politikayla izlemekle suçladı.

Cumhuriyetçiler de kınadı

Trump’ı Başkan seçimlerine katılan aynı partili siyasi rakipleri de kınadı. Cumhuriyetçi Partili diğer aday ve eski Florida Valisi Jeb Bush, Twitter’da yayınladığı mesajında, Trump’ın çizgiyi aştığını ve siyasi taleplerinin ciddi olmadığını yazdı.

New Jersey eyaletinin Cumhuriyetçi Valisi Chris Christie de, Trump’ın kendini gülünç duruma düşürdüğünü ve yapıcı olmadığını savundu.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Trump’ın saçma açıklamalarının, tehlike saçan abartılı söylemlere dönüştüğünü bildirdi.

2012 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan Yardımcısı adayı Paul Ryan da Donald Trump’ı kınayanlar arasındaydı ve partinin önde gelen aday adayının açıklamalarının ne Cumhuriyetçi Parti’nin, ne de Amerika’nın değerleriyle uyuştuğunu söyledi.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Başkanı İbrahim Hooper ise daha sert bir açıklama yaptı. Hooper, “faşizm dönemine girdiklerini” savunarak, “Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen başkan aday adayının bu tarz bir faşist açıklama yapmasının yalnızca Müslüman Amerikalılar açısından değil, tüm Amerikalılar açısından rahatsız edici olması gerektiğini” belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG