Erişilebilirlik

Trump: ‘Sınırı Kapatma Fikrim Değişmedi’


Başkan Donald Trump California’ya gitmeden önce 2020 seçim kampanyasının en önemli konularından olan sınır güvenliği konusunda açıklamalar yaptı. Trump yasa dışı göçü önlemek için Meksika sınırını kapatma konusundaki fikrini değiştirmediğini söyledi.

Trump Perşembe günü ilk aşamada sınırı kapatmak yerine Meksika’da üretilen otomobillere gümrük vergisi uygulayabileceğini söylemişti.

“Meksika son dört günde harika işler çıkardı” diyen Trump, “Fikrimi hiç değiştirmedim. Bir noktada sınırı kapatabilirim” diye konuştu.

Trump son birkaç günde sınırı kapatma fikrinden caymış gibi görünse de hala Meksika sınırındaki koşullara dikkat çekiyor. California’nın güneyindeki Calexico kentine giden Başkan burada yerel güvenlik yetkilileriyle görüşecek ve sınırda en son inşa ettirdiği bariyerleri görmeye gidecek.

“Sınıra gidiyorum. Çok yoğun duvar inşa ediyoruz. Size de bir bölümünü göstereceğiz” diyen Trump, “Birçok şey oluyor. Birçok olumlu şey oluyor” diye konuştu.

Trump’ın ziyaret edeceği bölüm, eski bir bariyerin yerine inşa edilen yeni bariyerin iki mil uzunluğundaki kısmını oluşturuyor. Beyaz Saray’a göre bariyerin üzerinde Trump’ın ve üst düzey iç güvenlik yetkililerinin isimleri bulunan bir tabela yer alıyor.

Trump, Cuma günü sabah saatlerinde Twitter’da sınırı kapatma tehdidine yine başvurabileceğini söyledi. Cumhuriyetçiler Meksika sınırının kapatılmasının ekonomi üzerinde yıkıcı etkileri olacağını söylüyor.

Trump, “Eğer Meksika herhangi bir nedenden yasadışı göçmenleri yakalamayı ve geldikleri yere geri göndermeyi keserse ABD Meksika’da üretilen otomobillerin hepsine yüzde 25 gümrük vergisi uygulamak zorunda kalacak” diye yazdı.

Yaklaşık 3 bin 200 kilometre uzunluğundaki güney sınırının bin kilometrelik kısmında farklı türde bariyerler bulunuyor. Bunlar arasında kısa araç barikatları ve yüksek çelik çitler de yer alıyor. Bariyerlerin büyük kısmı eski başkan George W. Bush zamanında inşa edilmişti.

Trump yönetimi henüz bu bariyerleri uzatmadı. Yalnızca var olan bariyerleri yeniledi. Bunlara bugün gezeceği bölüm de dahil.

Sınır bariyerlerinin bu küçük bölümünün inşası 18 milyon dolara mal oldu. İnşaat 2018’in Şubat ayında başladı ve Ekim’de sona erdi. Bariyerin yenilenmesine 2009’da Barack Obama’nın başkanlık döneminin başında karar verilmişti.

ABD’nin güney sınırında yapılan gözaltılar son aylarda hızla arttı. Sınır görevlileri sadece Mart ayında 100 bin kişiyi gözaltına aldı veya ülkeye girişlerini reddetti. Bunların yarısından fazlasını çocuklu aileler oluşturuyor.

Sınır güvenliğinin Trump’ın 2020 seçim kampanyasının en önemli gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.

Başkan Donald Trump, yasadışı göçün önlenmesi için Kongre’den bütçe tasarısında ödenek ayırmasını istemişti ancak bu konuda Kongre’de anlaşma sağlanamaması nedeniyle hükümet geçen yıl Aralık ayının ortasından başlayarak 35 gün süreyle kapalı kalmıştı.

Trump 15 Şubat’ta sınıra duvar projesi için Kongre’yi devre dışı bırakmak ve daha önce Kongre tarafından onaylanan ancak başka projelere ayrılan kaynakları kullanabilmek amacıyla ulusal acil durum ilan etmişti. Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato Trump’ın ulusal acil durum ilanını oyladıkları tasarıyla sonlandırmış, Trump da 15 Mart’ta bu tasarıyı veto etmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG