Erişilebilirlik

Trump: ‘Suriye’de Kürtleri Korumak İstiyoruz’


ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray’daki kabine toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Trump, Suriye’den çekilme konusunda sürecin zamana yayılacağını ve Kürt güçleri de korumak istediklerini belirtti.

Trump iki hafta önce Suriye’den çekilme kararını duyurmuş, sonrasında Kongre içinde hızlı bir çekilmenin olası sonuçları konusunda endişelerini dile getiren pek çok kişinin eleştirilerine maruz kalmıştı. Savunma Bakanı Jim Mattis'in görevden ayrılması Trump'ın Suriye'den çekilme kararının ardından gelmişti.

Trump, Suriye’den iki bin askerin çekilmesi konusunda hiçbir zaman dört aylık bir takvim vermediğini söyledi, çekilme sürecinin zamana yayılacağını belirtti. Başkan Trump, ABD’nin Suriye’de sahadaki müttefiki konumunda olan ve Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne de değindi, ABD Suriye'den çekilse bile Kürt güçleri korumak istediklerini belirtti.

Obama döneminin Suriye politikasına atıfta bulunan Trump, Obama’nın kırmızı çizgisi ihlal edilmesine rağmen harekete geçmediğini ancak kendi yönetiminin kırmızı çizgisi aşıldığında harekete geçtiğini savundu.

ABD Başkanı Trump YPG'den söz ettiği anlarda "Türkiye onları sevmiyor. Ellerindeki petrolü İran'a satmalarından memnun değilim. Satmamalarını söyledik. Yine de Kürtleri korumak istiyoruz. Ancak sonsuza kadar Suriye'de kalmak istemiyorum" diye konuştu.

Trump'ın Suriye'den çekilme kararını başlangıçta eleştiren Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham geçen günlerde Başkan Trump'la Beyaz Saray'da öğle yemeğinde bir araya gelmiş ve görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Suriye politikası konusunda daha rahat hissettiğinin mesajını vermişti.

Senatör Graham daha sonra gazetecilere yaptğı açıklamada da, ABD Suriye'den çekildikten sonra Türkiye'nin YPG'yle çatışmamasını sağlamak ve Türkiye'nin kendi çıkarlarını korumasına yardımcı olmak amacıyla Suriye içinde bir tampon bölge olacağını söylemişti.

Reuters haber ajansına konuşan ABD'li yetkililere göre, Amerikalı komutanlar IŞİD'le çatışan YPG'lilerin Amerika'nın tedarik ettiği silahları muhafaza etmesine izin verilmesini tavsiye ediyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın bu hafta Türk yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

"Suriye kum ve ölüm"

Trump’a kabine toplantısı sırasında ısrarla Suriye’den çekilme takvimi soruldu. Başkan Trump takvim vermemeyi tercih etti, “Yarın çıkıyoruz demedim. Çekilme zamana yayılacak” dedi. “Suriye’de olmak istemiyorum. Ordumuzun kaynaklarını tüketmeden ordumuza para harcamak istiyorum” diye konuştu.

Trump, Suriye için de "Kum ve ölümden söz ediyoruz. Büyük bir zenginlikten söz etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD'nin Suriye'den çekilme kararının Rusya'yı ve İran'ı güçlendirdiği yorumları yapılmıştı. Trump Suriye’den çekilme konusunda Rusya’nın da mutlu olmadığını savunurken, “Mutlu değiller çünkü onlar adına IŞİD’le biz mücadele ediyorduk” diye konuştu.

İran konusunda da bu ülkeye uygulanan yaptırımlarla İran'da durumun eskisine kıyasla değiştiğini savunan ve İran politikasının arkasında duran Trump "İran Suriye'de istediğini yapabilir" ifadesini kullandı.

"Sovyetler Birliği Afganistan yüzünden Rusya oldu"

ABD basınına Trump yönetiminin Afganistan'daki asker sayısını da azaltmayı planladığı yönünde haberler yansımıştı. Trump, ABD'nin Taleban'la görüştüğünü söyleyerek söze girdi, Sovyetler Birliği döneminde Rusya'nın Afganistan'daki varlığına dikkati çekti.

Trump, "Rusya eskiden Sovyetler Birliği'ydi. Afganistan onu Rusya yaptı çünkü Rusya Afganistan'da savaşarak iflas etti" diye konuştu.

ABD Başkanı Trump Sovyetler Birliği'nin o dönem Afganistan'ı işgali için de "Ruslar oradaydı çünkü oradan teröristler geliyordu. Orada olmakta haklılardı. Ancak sorun şu ki zor bir savaştı. İflas ettiler ve Sovyetler Birliği yerine adları Rusya oldu. Bugün hakkında okuduğunuz yerler artık Afganistan yüzünden Rusya'nın parçası değil" ifadelerini kullandı.

“Hükümet gerektiği kadar kapalı kalacak”

Başkan Trump’ın gündeminde 12 gündür kısmi olarak kapalı olan hükümetin yeniden açılması çabaları da vardı. Hükümetin uzun süre kapalı kalabileceğini söyleyen Trump, “Hükümet gerektiği kadar kapalı kalır” mesajını verdi. Trump, sınır güvenliğinin göz ardı edilemeyecek bir konu olduğunu vurguladı.

Trump, hükümetin kapanması yüzünden Noel tatili için Florida'ya gitmekten vazgemiş, tatili Beyaz Saray'da geçirmeye karar vermişti. Trump o konuya değinirken "Noel akşamı buradaydım, Beyaz Saray'da tek başıma. Makineli tüfeklerle çimlerde bekleyenler hariç. Onlara el sallıyordum. Hayatımda hiç bu kadar makineli tüfekli adam görmedim" diye konuştu.

ABD Başkanı Trump, Meksika sınırına duvar projesi için Kongre’den 5 milyar dolarlık bütçe talebinde ısrarcı olmuştu. Demokratlarsa yarın Temsilciler Meclisi’nde sınır güvenliği için 1,3 milyar dolarlık bütçe öngören ve duvar projesi için fon içermeyen bir tasarıyı oylayacak.

Cumhuriyetçiler'in kontrolunda olan Senato’nunsa bu tasarıya onay vermemesi bekleniyor. Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada “Biz imzalamayacağı bir tasarıyı Başkan’ın önüne göndermeyiz” mesajını vermişti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG