Erişilebilirlik

Trump’tan Kendisini Eleştiren Cumhuriyetçi Senatöre Yanıt


Başkan Donald Trump kendisini kamuoyu önünde eleştiren Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney’ye yanıt verdi. Trump, Romney için ‘‘ben kolayca kazandım, o kazanamadı’’ dedi. Romney, Cumhuriyetçi Parti’nin 2012 başkan aday adayıydı, ancak yarışı Demokrat Barack Obama karşısında kaybetmişti.

Senato’daki Cumhuriyetçi çoğunluğa katılmaya hazırlanan Romney, Trump’ın politikalarını ve karakterini kaleme aldığı köşe yazısıyla eleştirdi. Romney, yazıda Trump’ın başkanlık görevinin gereklerini yerine getiremediğini savundu.

Washington Post gazetesindeki yazısında Romney, ‘‘Ulus bu kadar bölünmüşken, kırgın ve öfkeliyken, başkanın karakter özelliği anlamında liderlik göstermesi elzemdir’’ diye yazdı.

Trump Twitter’dan verdiği yanıtta Mitt Romney’yi, kendisini sıkça eleştiren eleştiren Cumhuriyetçi senatörlerden biri olan ancak yeni dönemde emekliye ayrılan Jeff Flake’e benzetti.

Başkan Trump, “Soru şu, o (Romney) Flake mi? Umarım değildir. Mitt’in sınır güvenliğine ve faydalı olabileceği başka şeylere odaklanmasını tercih ederdim’’ diye yazdı.

Eski Arizona senatörü Flake, Senato’daki Cumhuriyetçiler arasında Trump’ı en çok eleştiren isimlerden biriydi. Flake ve Trump’ı eleştiren diğer senatörlerden Bob Corker gibi bazı isimlerin Kongre’den ayrılmasından sonra, Başkan’ı Cumhuriyetçi Parti içerisinde eleştirecek kimlerin kaldığı sorusu tartışılıyor.

Romney’nin kamuoyu önünde yaptığı sert çıkış Trump ve Senato’daki Cumhuriyetçiler’in Kongre’deki yeni dengelerle yüzleşmeye hazırlandığı bir döneme denk geldi. Cumhuriyetçiler Perşembe günü Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu Demokratlar’a teslim edecek. Demokratlar bir dizi konuda Trump’a muhalefet etmenin yanı sıra Trump ve yardımcıları hakkında özellikle Rusya’nın 2016 başkanlık seçimine müdahalesi konusunda soruşturma açmaya da hazırlanıyor.

Eski Massachusetts Valisi Romney, Trump’ı 2016’nın Mart ayındaki konuşmasında ‘sahtekar’ olmakla suçlamış ve Cumhuriyetçi Parti’den başkan adayı olmasını eleştirmişti. Ancak daha sonra Trump’ın başkan seçilmesiyle barış ilan etmiş ve yönetimine katılma konusunda isteğini belirtmişti.

Romney’nin Trump’ı hedef almasına, Trump’ın kampanya yöneticisi Brad Parscale da tepki gösterdi. Parscale Salı gecesi paylaştığı Twitter mesajında Romney için ‘‘Bu ulusu kurtarma yetisinden yoksun’’ ifadesini kullandı ve Trump’ın ‘‘ulusu kurtardığını’’ öne sürdü. Romney’yi “kıskançlıkla” suçlayan Parscale, ‘‘Çok üzücü. Keşke herkes Trump’ın cesaretine sahip olsa” ifadesini kullandı.

Romney yazısında Trump’ın şirket vergileriyle ilgili politikalarını, regülasyonların azaltılmasını, muhafazakar yargıçlar atamasını onayladı. Bunların ana akım Cumhuriyetçiler’in yıllar boyunca desteklediği hususlar olduğunu belirten Romney, “Ancak politikalar ve atamalar başkanlığın yalnızca bir kısmını oluşturuyor’’ dedi.

‘‘Başkanlık büyük ölçüde ulusun karakterini şekillendirir’’ diyen Romney, ‘‘Ulus bu kadar bölünmüşken, kırgın ve öfkeliyken başkanın karakter özelliği anlamında liderliği elzemdir. Ve yetkili kişinin bu alandaki eksikliği en fazla göze çarpan nokta oldu” dedi.

Romney, Savunma Bakanı Jim Mattis ve Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly’nin görevden ayrılmalarını ve yerlerine kendi deyimiyle ‘‘daha deneyimsiz’’ kişilerin gelmesini ‘‘müttefiklerin terk edilmesi’’
sözleriyle eleştirdi.

Romney, Beyaz Saray’da hangi partiden başkan olursa olsun ülkenin yararına olduğunu düşündüğü politikalarını destekleyeceğini ve öyle olmayanlara karşı çıkacağını söyledi. Romney ancak her Tweet’in ya da her hatanın üzerine gitmeyeceğini de kaydetti.

Romney, ‘‘Ancak bölücü, ırkçı, cinsiyetçi, göçmenlik karşıtı, dürüst olmayan ve demokratik kurumlara zarar verici belli açıklamalara ya da eylemlere karşı sesimi yükselteceğim’’ dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG