Erişilebilirlik

Trump’ın Bakan Adayları Senato’da


45. Başkan Donald Trump’ın bakanlık adayları için Senato’da onay süreci başladı.

Süreç, Trump’ın Adalet Bakanı olarak seçtiği Alabama Senatörü Cumhuriyetçi Jeff Sessions’ın adaylığının ele alındığı oturumla başladı.

Sessions, Trump’ı seçim kampanyasında ilk destekleyen senatördü. Donald Trump, Sessions’ı “kaliteli bir insan” olarak nitelemişti.

70 yaşındaki Sessions, 1986 yılında 39 yaşında iken Federal Yargıç adaylığı reddedilmiş bir isim. Reddedilme gerekçesi ise daha önce kullandığı bazı ırkçı ifadeler. Bugün de Senato'daki konuşması esnasında Jeff Sessions bir grup izleyici tarafından sözlü olarak ve pankartlar ile protesto edildi. Protestocular Sessions'a yönelik ırkçılık karşıtı slogan attılar ve pankart açtılar. Bazı göstericiler polis tarafından salondan çıkarıldı.

Öte yandan bakan adaylarının senatodaki oturumları ile ilgili olarak Wyoming Senatörü John Barrasso, Amerika’nın Sesi’ne onay sürecinin 4 yıl önceki gibi hızlı geçeceğini umduğunu söyledi.

Trump, Pazartesi günü, bütün adaylarının onaylanacağına inandığını söylemişti.

Trump, “Sanırım hepsi onaylanacak” ifadesini kullandı.

Ancak Demokratlar’ın çeşitli itirazları bulunuyor. Örneğin Demokratlar, Trump’ın adaylarının bakanlık için yeterli olduklarına dair gerekli belgeleri sunmakta yavaş olduklarını belirtiyor.

Demokrat Senatör Amy Klobuchar, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, bütün tamamlanmış etik formları almaya odaklandık,” dedi.

Senato Azınlık Lideri Demokrat Chuck Schumer de Obama’nın adaylarının da aynı etik engelleri aştıklarını belirtti.

Schumer, “Sadece Cumhuryetçilerin 2009’daki standartları takip etmelerini istiyoruz” dedi.

Cumhuriyetçiler, Trump adaylarının hepsinin onay için gereklilikleri yerine getireceğini düşünüyor.

Cumhuriyetçiler, 100 üyeli Senato’da 52 sandalyeye sahip. Tamamının Trump’ın adaylarına destek vermeleri bekleniyor. Demokratlar onay sürecini uzatabilir ancak tek başlarına engelleyemezler.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG