Erişilebilirlik

Trump’ın Birliğin Durumu Konuşması Ertelenecek mi?


Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, hükümetin kısmen kapanması krizinin bu hafta içerisinde de çözülememesi halinde Başkan Donald Trump’ın ay sonunda yapması öngörülen Birliğin Durumu konuşmasını ya ertelemesi ya da yazılı olarak sunması gerektiği teklifine Beyaz Saray’dan bir yanıt gelmediğini belirtti. Pelosi’nin teklifi Cumhuriyetçiler tarafında siyasi amaçlı olmakla eleştirilmişti.

Pelosi, 29 Ocak’ta yapılması planlanan konuşmanın ertelenmesi isteğine gerekçe olarak, hükümetin kapalı olması nedeniyle, güvenlik konusunda yapılması gereken hazırlıkların aksayabileceği endişesini dile getirmişti.

Pelosi Trump’a yolladığı mektupta, Başkan’ı ve ailesini korumakla yükümlü olan ABD Gizli Servisi ve İç Güvenlik Bakanlığı’nın hükümetin kapanmasından etkilenen birimler arasında olduğuna dikkati çekmişti. Trump’ın güvenlik ekibi, Kongre’de harcama tasarısı üzerinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle hükümetin kısmen kapandığı 22 Aralık’tan bu yana ücretsiz çalışıyor.

İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen ise, ilgili kurumların Birliğin Durumu etkinliğinin güvenliğini sağlamaya hazır olduğunu vurgulamıştı.

Pelosi Kongre’de düzenlediği basın toplantısında, normalde Kongre’de, medyada ya da başka ortamlarda kendisini eleştirenlere sert çıkışlarıyla bilinen Başkan Trump’ın bu konuda sessiz kalmasına şaşırdığını söyledi.

Demokrat lider, “(Trump’tan) Bir şey duymadık. Çok sessiz, 24 saati geçti” ifadesini kullandı.

Pelosi, Cumhuriyetçiler’in kendisini siyasi davranmakla eleştirmesine ilişkin de, “Bu kürsüyü geri çevirmiyorum. Hükümetin açık olduğu bir tarih belirleyelim diyoruz. Çalışanlarını maaşlarını verelim” diye konuştu.

Pelosi, Başkan Trump’ın ABD-Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar için 5 milyar dolarlık bütçe talebine karşı çıkıyor, duvarın hem etkisiz hem de pahalı olacağını savunuyor. Trump ise seçim kampanyasından bu yana duvarın sınır güvenliği için ne kadar önemli olduğu mesajını sürekli veriyor. İki taraf arasındaki anlaşmazlık yüzünden bazı bakanlıklar ve federal daireler 22 Aralık’tan buyana kapalı ve iki taraf da gelinen durumdan birbirini suçluyor.

Pelosi’nin açıklamasına Cumhuriyetçiler tepki gösterdi. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyesi Steve Scalise, Pelosi’nin kararının “Demokratlar’ın tek derdinin Başkan’ı engellemek olduğunu” gösterdiğini savundu. Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell da, benzer bir görüş dile getirerek, Demokratlar’ın “siyasi engeller koymayı ana öncelikleri haline getirdiği” görüşünü ifade etti.

Demokratlar ise engelleyen tarafın McConnell olduğunu öne sürüyor. Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk parti konumuna gelen Demokratlar, yeni yasama yılı açılır açılmaz hükümetin kapanması krizini sona erdirmeye yönelik tasarılar geçirmiş ancak McConnell bu tasarıları Senato gündemine almamıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG