Erişilebilirlik

Trump’ın Zaferi Bazı Göçmenleri Kaygılandırdı Bazılarını Sevindirdi


Trump’ın Zaferi Bazı Göçmenleri Kaygılandırdı Bazılarını Sevindirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Donald Trump’ın başkanlık seçimlerinden galibiyetle çıkması, Latin ve Asya kökenli Amerikalılar üzerinde şok etkisi yarattı. Trump’ın zaferi bazı göçmenleri kaygılandırırken bazılarını da sevindirdi. Latin kökenli göçmenler, beklenmedik şekilde altüst olan bir dünyada, birbirlerinden güç alıyorlar.

Blanca Flores, “Ailem ve arkadaşlarım için endişeliyim” şeklinde konuşuyor.

Los Angeles’ta yaşayan El Salvador’lu Blanco Flores, Donald Trump’ın başkan seçilmesine rağmen, bütün göçmenler için savaşmaya devam edeceklerini ilan eden Latin kökenli Amerikalılar’ın yanında yer alıyor.

Pedro Trujillo, “Trump benim ve ailem gibi göçmenleri bu ülkeden göndermeye yemin etti. Ama ben savaşacağımızı söylemek için burdayım. Bütün gücümüzle mücadele edeceğiz. Biz kalmak için geldik ve hiçbir yere gitmiyoruz. Burası bizim evimiz” diyor.

Amerika’ya çocukken gelen Pedro Truijillo, Başkan Barack Obama’nın yasadışı göçmenlere çalışma izni veren kanun hükmünde kararnamesine kadar kayıtsız göçmen statüsündeymiş. Truijillo, Trump’ın başkan seçilmesiyle, çalışma izninin ve hayatının belirsizliğe girdiğini söylüyor.

Jonathan Paik, “Kayıtsız göçmenler arasında, Trump’ın başkanlığından en çok etkilenecek grup, Koreli Amerikalılar” diyor.

Trump’ın başkanlığında kaygı duyan birçok Asya ve Latin kökenli Amerikalı birlikte protesto gösterilerine katılırken, Trump’ın başkanlığına olumlu yaklaşanlar da var.

David Wang, “Bana dedemi hatırlatıyor. Belki onun kadar yaşlı değil ama ben öyle hissediyorum. Trump örnek alabileceğim, ayakları yere basan biri” diyor.

Trump’ı Destekleyen Çinli Amerikalılar grubunun kurucusu David Wang, Trump’la tanışmış. Wang, Trump’ı birçok nedenden dolayı da destekliyor: “Eğitim, göçmenlik, iç güvenlik, ekonomi, dış politika yaklaşımlarını destekliyorum. Herşeyden öte, Donald’ın karizmasını seviyorum. Söylemleriyle, siyaseten doğruluk kavramını değiştiriyor. İnsanların söylemekten korktuğu şeyleri söylüyor. Onu bu yüzden seviyor ve destekliyoruz.”

Wang, Trump’ı Destekleyen Çinli Amerikalılar grubunun üç üyeyle başladığını ve ülke genelinde 8 bin üye kazandığını söylüyor. Wang, bu hareketin devam edeceğini söylüyor: “Sözlerimi not edin. Gelecek seçimlerde, her kentten seçim yarışına katılan bir Çinli Amerikalı olacak. Söz veriyorum.”

Wang, Çinli Amerikalılara umut vadeden bir geleceği sabırsızlıkla beklerken, Demokratlar’ı destekleyen birçok Latin ve Asya kökenli Amerikalı, Trump’la geçecek dört yılın, Başkan Obama ile geçen sekiz yıldan ne kadar farklı olacağını merak ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG