Erişilebilirlik

Trump’la Xi Şimdilik Uzlaştı


Amerika Başkanı Donald Trump’la Çin Devlet Başkanı Xi Jinping 90 gün boyunca karşılıklı ek vergi uygulamama konusunda uzlaştı.

Amaç müzakerelere izin vermek.

Arjantin’in başkenti Buenos Aires'te gerçekleşen iki liderin görüşmesinde Trump, 200 milyar dolar değerindeki Çin ürünlerine uygulanan yüzde 10’luk vergiyi 1 Ocak’tan itibaren yüzde 25’e çıkarmamayı kabul etti.

Amerikalı yetkililerin verdiği bilgiye göre buna karşılık olarak Pekin, Washington’dan önemli oranda tarım, sanayi ve enerji ürünleri satın alacak.

Bu, iki liderin geçen yıl başlayan ticaret savaşının ardından ilk görüşmeleri oldu.

Anlaşmazlık Trump’ın Çin’i karşılıklı ticarette fazlalığını kapatmak için hiçbir şey yapmadığından şikayetçi olmasıyla başlamıştı.

Beyaz Saray açıklamasında iki liderin görüşmesi “çok başarılı” olarak nitelendi.

Açıklamada, Amerika’nın Çin ürünlerine uyguladığı verginin 90 gün boyunca değişmeyeceği eğer bu süre boyunca bir değişiklik olmadığı takdirde yüzde 10 olan vergi oranının yüzde 25’e yükseltileceği kaydedildi.

Washington, iki ülke arasındaki ticari dengesizliği azaltmak için Çin’in önemli oranda tarım, enerji, sanayi ve diğer ürünleri Amerika’dan almayı kabul ettiğini kaydetti.

Beyaz Saray açıklamasında iki tarafın mülkiyet haklarının korunması, teknoloji transferi, siber hırsızlık konularında müzakerelere hemen başlama kararı aldıklarını da vurgulandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG