Erişilebilirlik

Tunus'ta İslamcı Parti Koalisyon Hükümeti Kuracak


Tunus'ta İslamcı Parti Koalisyon Hükümeti Kuracak
Tunus'ta İslamcı Parti Koalisyon Hükümeti Kuracak

Tunus’ta parlamento seçimlerinde en çok oyu toplayan ılımlı İslamcı parti Ennahdha koalisyon hükümeti kurmaya hazırlanıyor.

Ennahda yeni hükümeti laik, çoğulcu demokrasiyi benimseyen Türkiye’deki AKP’yi örnek alarak kurmayı planladığını bildirdi. Türkiye’de iktidarda olan AKP de İslamcı kimliğe sahip.

Resmi sonuçlar öncesinde illerden gelen sandık sayımları Ennahdha’nın oyların %40’ını aldığını ortaya koydu. Ancak bu oranın %50’ye kadar çıkması da muhtemel.

Seçmenlerin belirlediği 217 milletvekili, yeni bir anayasa hazırlayacak. Meclis, yeni yönetim şeklini belirleyecek, temel özgürlükleri güvence altına alacak. Bu süre içinde geçici bir hükümet de kurulacak.

4,1 milyon seçmenin %90’ının sandık başına gittiği bildirildi. Seçmenler, 1956 yılından bu yana ilk kez çok partili bir seçim için oy kullandı. Daha önceki seçimlerde sadece iktidar partisinin adayları için oy kullanılıyordu.

Arap Baharı’nı başlatan Tunus’taki seçimleri izleyen binlerce uluslararası ve yerli gözlemci oy verme işleminin son derece özgür ve adil olduğunu söylüyor.


XS
SM
MD
LG