Erişilebilirlik

Tunus'ta İslamcı Parti Galibiyetini İlan Etti


Tunus'ta İslamcı Parti Galibiyetini İlan Etti
Tunus'ta İslamcı Parti Galibiyetini İlan Etti

Tunus’ta, ılımlı İslamcı parti Ennahdha, Pazar günü yapılan seçimlerden galip çıkmasını sağlayacak oy çoğunluğunu elde ettiğini açıkladı. Parti yetkilileri, en kısa zamanda hükümeti kurmaya hazır olduklarını da kaydetti.

Arap Baharı’nın ilk isyanına sahne olan Tunus’taki seçimlerin adil ve serbest bir ortamda yapıldığı kaydediliyor. Resmi sonuçlar öncesinde illerden gelen sandık sayımları Ennahdha’nın oyların %40’ını aldığını ortaya koydu. Ancak bu oranın %50’ye kadar çıkması da muhtemel.

Seçmenlerin belirlediği 217 milletvekili, yeni bir anayasa hazırlayacak. Meclis, yeni idare şeklini belirleyecek, temel özgürlükleri güvence altına alacak. Bu süre içinde geçici bir hükümet de kurulacak.

4,1 milyon seçmenin %90’ının sandık başına gittiği bildirildi. Seçmenler, 1956 yılından bu yana ilk kez çok partili bir seçim için oy kullandı. Daha önceki seçimlerde sadece iktidar partisinin adayları için oy kullanılıyordu. İslamcı parti Ennahdha, laik ve çoğulcu demokrasiyi benimseyen Türkiye’deki gibi bir hükümeti oluşturmayı hedefliyor. Türkiye’de iktidarda olan AKP de İslamcı kimliğe sahip.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG