Erişilebilirlik

Özcan: 'Türk Politika Merkezi Washington’da Bir İhtiyaçtı'


Özcan: 'Türk Politika Merkezi Washington’da Bir İhtiyaçtı'
Özcan: 'Türk Politika Merkezi Washington’da Bir İhtiyaçtı'

Merkez, Türk ve Amerikan hükümetlerinden destek almadan ve tamamen gönüllü uzmanların katkısıyla Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgili tartışmalara yeni yorumlar getirecek

Türk Politika Merkezi, Türk ve Amerikan hükümetlerinden destek almadan ve tamamen gönüllü uzmanların katkısıyla Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgili tartışımalara yeni yorumlar getirmeyi amaçlıyor.

Washington’da Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirmek, Türkiye ile Amerika’nın politikalarını irdelemek amacıyla 29 Ekim'de oluşturulan Türk Politika Merkezi’nin kurucusu ve başkanı Yurter Özcan, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü olarak Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgili tartışmaları genişletmek ve uzun dönemli yaklaşımlar geliştirmek istediklerini söyledi.



Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’nden Hülya Polat’ın sorularını yanıtlayan Yurter Özcan, tamamen gönüllü olarak çalışan uzmanların katkısıyla yürütülecek olan merkezin Türk ve Amerikan hükümetlerinden hiçbir maddi destek almayacağını bildirdi. Yurter Özcan, uzmanlara Türk-Amerikan ilişkileri ve iki ülkeyi ilgilendiren konularda tamamen kendi görüşlerini yansıtma fırsatı vereceklerini kaydetti. Özcan, Türkiye’de liberal demokrasi, laiklik, sürdürülebilir ekonomik kalkınma, hukuk düzeni ve uluslararası entegrasyonun güçlenmesi için çalışacaklarını belirtti.

Washington’da Türk ve Amerikan hükümetlerinden destek gören birçok araştırma ve düşünce kuruluşunda başarılı Türkiye programları bulunduğunu hatırlatan Yurter Özcan, hepsinin çalışmalarına saygı duyduklarını belirtti.

Türk Politika Merkezi’nin ilk yazısını Washington’daki Amerika Alman Marshall Fonu Transatlantik uzmanı Ian Lesser yazdı. Merkezin internet sayfasında çıkan “Amerika-Türkiye İlişikileri ve Stratejik Uzaklaşma Riskleri” başlıklı yazıda, yazarın görüşlerinin tamamen kendisine ait olduğu ve Türk Politika merkezini veya yönetim kurulunu bağlamadığı kaydedildi.

Ian Lesser yazısında Türkiye ve izlediği politikaların Amerikan dış politika sürecinde giderek daha görünür bir hale geldiğini, bunun da Türkiye’nin bölgesinde siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili daha ön planda bir rol üstlenmesinin sonucu olduğunu belirtiyor. Yazara göre, bugüne kadar Türkiye’yi gözardı eden Amerikalı siyasetçi ve uzmanlar artık Türkiye ve Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgili konuları tartışıyor.

İki ülke arasında Amerika’nın dış politikası için son derece önemli olan İran ve İsrail politikaları yüzünden oluşan ayrılık derinleştiği taktirde gerçek bir stratejik ayrışma riski olduğunu belirten Ian Lesser’a göre, “Türk-Amerikan ilişkilerinde meydana gelebilecek yapısal bir değişiklik, iki taraf için de olumsuz sonuçlar doğurabilir.”

Amerika Alman Marshall Fonu Transatlantik uzmanı Ian Lesser’ın yazısının tamamına ve Washington’da yeni açılan merkezle ilgili bilgilere aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:

www.turkishpolicycenter.com

XS
SM
MD
LG