Erişilebilirlik

Türkiye-AB Sığınmacı Zirvesi Sona Erdi


Türkiye ve AB sığınmacı krizini Brüksel’deki zirvede masaya yatırdı. Zirvede, Türkiye daha fazla AB yardımı, üyelik görüşmelerinin hızlandırılması ve vatandaşlarına vizesiz seyahat olanağı sağlanması karşılığında göçmen akınını durdurma çabalarını güçlendirmeyi önerdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Ankara’nın, belirli bir tarihe kadar, Türkiye’den giden ve mültecilik başvurusu reddedilenlerle kendi karasularında yakalanan bütün sığınmacıları geri almak istediğini belirtti.

Bazı kaynaklar Davutoğlu’nun Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüşmesinde 3 milyar Euro’dan daha fazla bir fon fazla talep ettiğini belirtti, bir kaynak ise Ankara’nın 20 milyar Euro istediğini öne sürdü.

Türkiye’nin taleplerinden biri de Avrupa Birliği’ne üye ülkelere seyahatlerde vize serbestisinin Kasım yerine Haziran’da başlatılması.

Berlin ve bazı AB üyelerinin vize konusuna Türkiye’nin bütün istenenleri karşılaması halinde olumlu baktıkları belirtiliyor.

Bunun karşılığında Avrupa Birliği 2018’e kadar Suriye’deki sığınmacıların Türkiye’de kalması için Türkiye’ye yardımı iki katına çıkarmayı, Türkiye’nin Yunanistan’ın Ege adalarından birinden geri aldığı her sığınmacı için de Türkiye’den bir sığınmacı almayı planlıyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Birliğin geçen Eylül ayında söz verdiği gibi sığınmacıları Avrupa Birliği’nin diğer üyelerine yeniden yerleştirme sürecini hızlandırması gerektiğini belirtti. Avrupa Birliği hükümetleri 160 bin sığınmacıyı kabul edeceklerine dair söz vermişti. Ancak şu ana kadar sadece birkaç yüz kişi kabul edildi.

Bu arada NATO, sığınmacı akışı ile mücadele çerçevesinde yeni bir deniz gücünün Türk ve Yunan karasularında göreve hazır olduğunu kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG