Erişilebilirlik

Türkiye-Almanya Arasındaki Gerilim Turizmi Olumsuz Etkiliyor


Türkiye’den Almanya’ya giden turist sayısında geçen yıl yaşanan sert düşüşün ardından bu yaz sezonunda da büyük bir artış beklenmiyor. Sektör temsilcileri iki ülke arasında süregelen siyasi gerilimin Alman tatilcilerin Türkiye’de tatil yapma planlarını olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.

Son olarak Büyükada'da gözaltına alınan insan hakları savunucularından Alman Peter Steudtner'in de tutuklanmasının ardından Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Alman vatandaşlarına Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısının sertleştirileceğini duyurmuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı turizm istatistiklerine göre, 1990’lı yıllardan bu yana Türkiye’ye en çok turist gönderen ülke olan Almanya’dan yılın ilk 5 ayında Türkiye’ye giden turist sayısı geçen yıla kıyasla 1 milyon 157 bin 235’ten, yüzde 25 kayıpla 863 bin 572’ye düştü. 2015’e göre ise kayıp yüzde 50’ye yaklaştı. 2015’te Almanya’dan gelen turist sayısı ilk 5 ayda 1 milyon 553 bin 114’e ulaşmıştı.

Alman tatilcilerin Türkiye’ye azalan ilgisi araştırma raporlarına da yansıdı. Alman turizm sektörü temcilcilerinin verilerine göre, Almanların yaz aylarına yönelik Türkiye ön rezervasyonları bir önceki yıla göre yüzde 58 oranında geriledi. Daha önce düşük fiyatlar ve yüksek kalite nedeniyle Türkiye’yi ziyaret edenlerin, rotayı başta İspanya olmak üzere Yunanistan, Portekiz ve Bulgaristan gibi ülkelere çevirdiği bildiriliyor. Geçen sene, önce düzenlenen terör saldırıları, ardından da sezonun tam ortasında yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle turizmde zor bir yıl geçiren Türkiye’ye Almanya’dan gidecek ziyaretçilerin sayısının bu yıl da çok yüksek olması beklenmiyor, turist sayısının geçen yıl düzeyinde kalacağı tahmin ediliyor.

2015 yılında 5 milyon 580 bin olan Alman turist sayısı 2016 yılında 3 milyon 900 bine düşmüştü. Türkiye-Almanya arasında yaşanan gerilimin Almanları etkilediğini öne süren uzmanlar, yılbaşı gecesi İstanbul’da Reina gece kulübüne düzenlenen terör saldırısı, gazeteci Deniz Yücel’in tutuklanması, İncirlik’te bulunan Alman askerlerinin çekilmesi, referandum oylaması öncesinde ve sonrasında yaşanan siyasi kriz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya'ya yönelik Nazi benzetmelerinde bulunması ve Türkiye’deki siyasi durumla ilgili Alman basınında sonu gelmeyen polemiğin Türkiye’ye olan talebin düşmesine neden olduğunu ifade ediyor.

Dünyanın en büyük turizm fuarı olan ve Mart ayında düzenlenen ITB Fuarı kapsamında bazı Alman gazeteleri Türkiye’ye yönelik turizm boykotunu dillendirmiş, Sol Parti başkanlarından Katja Kipping, Türkiye’ye turist olarak gidilmemesini isteyerek, “Turist göndermeyerek, Erdoğan’a demokrasi ve insan hakları konusunda bir ders verelim” şeklinde açıklama yapmıştı.

Sektör temsilcilerinin Türkiye turizmi konusunda umudu son dakika satışları. Almanya’da hemen tüm eyaletlerde okulların tatile girdiği şu günlerde en çok son dakika talebi alan destinasyonun Türkiye olduğu belirtilirken, dolmayan otellerin fiyat kırdığı, İspanya ve İtalya gibi ülkelerdekilerden yüzde 30 daha ucuz olduğunun altı çiziliyor. Acenta sahibi Taner Atakan, Almanya’dan Türkiye’ye giden Türkiye kökenli tatilcilerin de Türk turizmini son anda canlandırabilen bir faktör olacağını belirtiliyor. Yapılan araştırmalara göre, Almanya'daki 3 milyona yakın Türk göçmenden yaklaşık yüzde 40'ı yaz tatilini Türkiye'de geçiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG