Erişilebilirlik

Türkiye Halk Oylamasına Gitmeye Hazırlanıyor


TBMM Başkanlığı’na 10 Aralık’ta AK Parti’nin imzasıyla ve MHP’nin desteğiyle sunulan anayasa değişikliği teklifi, iktidar partisince sabahlara kadar süren görüşme maratonları yaptırılınca, jet hızıyla yasamadan geçirildi. Teklif, ikinci tur görüşmelerde tümü üzerinde yapılan oylama sonucunda, sabaha karşı 04.04 itibariyle TBMM’de kabul edilmiş oldu. 488 milletvekilinin katıldığı oylamadan 339 kabul, 142 ret, 5 boş ve 2 geçersiz oy çıktı.

AKP’li TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın yönettiği oturumda, MHP’nin teklife desteğiyle süreç tamamlandı. AK Parti, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Bahçekapılı olmaksızın 315 milletvekiliyle oy kullanma potansiyeline sahipti. Meclis’te 39 sandalye sahibi MHP’den 5 milletvekili haricinde teklife “kabul” denmesiyle birlikte anayasa değişikliğini halk oylamasına sunmak için gerekli 330 vekil oyu eşiği aşıldı.

HDP’li milletvekilleri, maraton boyunca teklife tutum olarak ‘hayır’ dedi ancak eş başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte tutuklu vekilleri nedeniyle oylamalara çoğunlukla katılmadı.

CHP ise, 133 milletvekili ile birlikte teklife ‘ret’ oyu verdi. Eski CHP'li Aylin Nazlıaka ve eski MHP'li Ümit Özdağ, bağımsız vekiller olarak teklife karşı oy kullandı. MHP’li Atilla Kaya, Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan, İsmail Ok ve Kadir Koçdemir, “ret” cephesinde yer aldı.

Teklife ilişkin TBMM Genel Kurulu’ndaki maraton boyunca “gizli oy” ilkesine uyulması konusundaki tartışmalar hiç bitmedi. Maratonda birinci tur sırasında TBMM tarihinde ilk kez beton zemine monte edilmiş kürsüsü devrildi ve önceki gün ilk kez kelepçeli protesto eylemi yaşandı. Aylin Nazlıaka’nın kendini kürsüdeki mikrofona kelepçelediği eylem ardından TBMM’de erkek vekiller arasındaki kavga görüntülerine kadın vekiller arasındaki kavga manzaraları da eklendi.

Teklif, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 15 gün içerisinde onaylanmak üzere Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi.

Halk oylaması için ya 2 Nisan ya da 16 Nisan gündemde

TBMM’deki maratonun ardından artık gözler Yüksek Seçim Kurulu’nda. İlk aşamada 2 Nisan tarihinde halk oylaması için hazırlık çalışmalarına başlayan YSK’nın, AKP kulislerinde işaret edildiği üzere oylama gününü 16 Nisan tarihi olarak ilan edebileceği ifade edildi. Her iki tarih de 3’üncü defa uzatılan olağanüstü hal süreci kapsamında yer alıyor. OHAL koşulları, 19 Nisan gününe kadar ülke genelinde varlığını koruyor olacak.

Halk oylamasında, “hayır” ve “evet” olarak iki seçenekli oy pusulası kullanılacak.

Erdoğan "Sırada idam var” mesajı verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, teklif Meclis’ten geçtikten sonra halk oylamasıyla ilgili ilk değerlendirmesini İstanbul'da yaptı. Önümüzdeki günlerde meydanlarda ve medya aracılığıyla “evet” oyu yönünde kampanya yürüteceği de açıklanan Erdoğan, anayasa değişikliği teklifi ardından Meclis’in artık “idam” konusunu gündeme alabileceği sinyalini verdi. Erdoğan, “George ne der, Hans ne der beni ilgilendirmez. Beni milletim ilgilendirir. Bu manzara yeni Türkiye'nin doğuşu manzarasıdır. Siz şu an kardeşliğinizi, hep birlikte nasıl Türkiye olunacağını ortaya koyuyorsunuz. Unutmayınız, onlar geleceğimizi karartmak isteyecek, biz ise ihaa edeceğiz. Onlar ellerindeki finansal imkanları kullanarak bizi dibe çekmeye çalışacak,biz hayata geçirdiğimiz projelerle zirveye göreceğiz. Onlar öldürmeye çalışacak, biz ise yaşatmaya çalışacağız. Çünkü biz, hep birlikte Türkiye'yiz. Bu referadumla ilgili kampanyada inanıyorum ki siz gece gündüz demeden çalışmak suretiyle geleceğe yürüyeceksiniz. Bizim Rabia'mız var tek vatanız, tek milletiz. Durmak yok, yola devam” dedi.

Binali Yıldırım: Şimdi söz milletindir

TBMM’de teklif sabaha karşı yasalaştığında, Başbakan ve AKP Genel Başkanı Binali Yıldırım teşekkür konuşması amacıyla kürsüye geldi. Yıldırım, “Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, günün bu ilk saatlerinde hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Bugün burada bir Anayasa değişikliği yapmadık. Biz bir Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerini yaptık. Anayasa değişikliğini gerçekleştirecek olan aziz Türk milletidir! İşi asıl sahibine, millete tevdi ediyoruz. Şimdi söz milletindir, karar milletindir. Yetki milletindir, mühür milletin elindedir. Milletimiz bu konuda son sözü söyleyecek, son kararı verecektir” diye konuştu.

Bu sırada CHP’li Özgür Özel ve Levent Gök, usül açısından itirazlarda bulundu. CHP Grubu, TBMM Başkanvekili Bahçekapılı’nın hiçbir parti grubuna söz verilmeyeceğini söylemişken Yıldırım’a söz vermesini protesto etti.

Yıldırım ise, konuşmasını tamamlayınca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanına giderek kendisine teşekkür etti.

Kılıçdaroğlu: Parlamentonun kendi tarihine ihanet tarihi

TBMM Genel Kurulu’nda Yıldırım’ın konuşması sonrasında Bahçekapılı, oturumu kapattı. Bu gelişme üzerine CHP, parti grup toplantısı kararı aldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sabaha karşı yapılan grup toplantısında, "Bugün 21 Ocak 2017. Demokrasi tarihimiz açısından önemli bir tarih. Bu tarih parlamentonun kendi yetkilerini devretme tarihidir. Bu tarihi bizim milli Kurtuluş Savaşı açısından da büyük önemi vardır. Bu tarih aynı zamanda bir parlamentonun kendi tarihine ihanet tarihidir" dedi.

CHP’li vekillere nasıl bir kampanya yürütüleceğini de açıklayan Kılıçdaroğlu, “Saraydan alınıp millete verilen yetki bu değişiklikle tekrar milletten alınıp saraya veriliyor. Geldiğimiz nokta kocaman bir U dönüşü. Bütün vatandaşlara sesleniyorum: Demokrasiye sahip çıkmak hepimizin ortak görevidir. Bu ülkede huzur içinde birlikte yaşamak ve bu iradeyi göstermek hepimizin ortak görevidir. Saat 04.30. Hep birlikte sokak sokak gezeceğiz. Gerçekleri milletimize anlatacağız. Siz taraflı bir cumhurbaşkanı mı yoksa tarafsız bir cumhurbaşkanı mı istiyorsunuz? Siz camiye, kışlaya, adliyeye siyaset girsin mi girmesin mi istiyorsunuz? Biz camiye, kışlaya, adliyeye siyaset girmesin istiyoruz. Referandumda hayır diyeceğiz. Vatan ve milletimiz için. TBMM’de yapılan bu hatayı milletimiz kesinlikle düzeltecektir. Hep birlikte tarafsız bir cumhurbaşkanı oluncaya kadar, milletin iradesi parlamentoya yansıyıncaya kadar, yasakların olmadığı bir Türkiye ayağa kaldırıncaya kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

MHP “evet" hazırlığına girişti

Bu arada kilit parti konumunda teklife TBMM’den geçiş sağlayan MHP ise, halk oylamasında da “evet” oyu verilmesi yönünde kampanya yapılmasını planlıyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talimatıyla kampanya boyunca Başkanlık Sistemi’ne, devletin bekaası gerekçesiyle “evet” oyu talep edileceği öğrenildi. MHP’nin, Türkiye’nin dış etkenler kaynaklı olarak terör örgütleriyle kuşatıldığı tezini işleyerek, devletin bölünmez bütünlüğü açısından Başkanlık’a “evet” denilmesini isteyeceği ifade edildi.

HDP “hayır” demeye hazırlığında

HDP ise, halk oylaması için “hayır” oyu verilmesi için kampanya yürütecek. Bu süreçte “HDP’li milletvekilleri, belediye başkanları ve partilileri, AKP’nin rehin almış olduğu” tezi işlenecek. HDP, özellikle OHAL şartlarında Güneydoğu Anadolu'da nasıl bir sandık süreci yaşanacağından endişe duyuyor. Sandığa gidilmesini sağlamak amacıyla hazırlıklar yapılmasına çalışması öngörülüyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG