Erişilebilirlik

‘Türkiye IŞİD’le Savaşta Bizim İçin Çok Önemli’


‘Türkiye IŞİD’le Savaşta Bizim İçin Çok Önemli’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Eski ABD başkanı George Bush’un Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığı görevinden sonra 2008 yılında ABD’nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan James Jeffrey, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun ‘IŞİD’i Yenilgiye Uğratacak Kilit Karar ve Planlar” konulu oturumunda örgütün nasıl yenileceği konusundaki görüşlerini açıkladı.

Türkiye’nin IŞİD’in yenilgiye uğratılmasında çok önemli bir rol oynayacağını savunan Washington Enstitüsü uzmanı James Jeffrey, IŞİD savaşında Türkiye gibi müttefiklerin hassasiyetlerine önem verilmesi ve IŞİD sonrası ortaya çıkacak güç boşluğunun doğru bir şekilde doldurulması için iyi düşünülmüş bir plan yapılması gerektiğini söyledi

Amerika Dışişleri Bakanlığı Irak Özel Temsilciliği görevinde de bulunan emekli büyükelçi, Irak ve Suriye’deki operasyonların planlanmasında Amerika’nın, Türkiye’nin hassas olduğu konuları dikkate almasının önemini vurguladı.

Jeffrey şöyle konuştu:

“Türkiye olmadan atılacak her hamle bence yanlış olur. Musul IŞİD’den kurtarılmak üzere ve Musul’un kurtarılmasıyla IŞİD, Irak’tan silinmiş olacak. Ancak IŞİD’in tekrar geri dönmesini engelleyecek koşulların oluşturulması çok önemli. Rakka’da bizi daha da büyük bir savaş bekliyor. Rakka’da birkaç seçeneğimiz var. Birinci seçeneğimiz Kürtler yani YPG. Ancak Kürtler’in ağır silahları yok ve Türkiye Kürtler’e sert bir şekilde karşı çıkıyor. Türkiye bu savaşta bizim için çok önemli. Türkiye’nin hava üsleri ve lojistik desteğini kaybedemeyiz. Türk ordusu da zaten aktif bir şekilde IŞİD’le savaşıyor.”

George Bush’un başkanlığı döneminde Savunma Bakanı Leon Panetta’nın danışmanlarından olan, Beacon Global Teknoloji şirketinin müdürü Jeremy Bash da, Trump kabinesinin 7 Müslüman ülkeden gelecek vatandaşlara getirdiği, ancak federal yargıçların durdurduğu seyahat yasağına değindi. Bash, Amerika’nın Müslüman ülkelerle geliştirmek istediği ilişkilerin zarar görmesinden ve IŞİD gibi terör örgütlerinin adam bulma çabalarının kolaylaşmasından kaygı duyuyor.

“Bizim odaklanmamız gereken tek şey terörle mücadele. Eğer bütün bir topluma şüpheyle yaklaşırsanız, gerçek tehlikeleri görmeniz zorlaşır. Aslında daha da tehlikeli olan bizim aslında bu kararla IŞİD’in eline kendilerine adam kazandırabilecek bir neden vermiş olmamız. Bizden yardım bekleyen bölge halkını iyice IŞİD’in önüne atmış oluyoruz.”

Büyükelçi James Jeffrey de, Türkiye’nin Rusya’yla ilişkilerini Amerika’nın gözünden değerlendirdi ve Türkiye’nin Suriye’de ısrarla istediği uçuşa yasak bölgenin önemini vurguladı.

“Türkiye uzun zamandır uçuşa yasak bölge istiyordu ve sonunda da kendisi, araçlara yasak bölge kurarak Suriye’nin kuzeyinde önemli bir bölgenin kontrolunu eline geçirdi. Böylelikle de hem IŞİD’le savaşırken hem Kürtler’in önünü kesti ve Esat’a daha fazla baskı yapmaya başladı. Ancak bu üç başlı harekatında bizden destek göremeyince hayal kırıklığı yaşadı. Bizden ne Suriye ne de Iran’a karşı bir plan gördü. Haklıydı da. Destekledikleri Özgür Suriye Ordusu Halep savaşını kaybetti ve Rusya karşısında büyük baskı gördü. Bu nedenle de Rusya ile Astana’da ateşkese gitmeye mecbur kaldılar. Ben Türkler’in bizimle daha fazla çalışmak istediğini gösteren birçok işaret görüyorum.”

Senato’daki oturuma katılan iki konuşmacı da Amerika’nın IŞİD’in yok edilmesini amaçlayan ortak koalisyonu güçlendirerek örgütü yenilgiye uğratması gerektiğinin altını çizdi.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestoları büyüyor, öğrenciler kampüs binasını işgal etti – 30 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG