Erişilebilirlik

Türkiye ve Mısır arasındaki yakınlaşma Ortadoğu ve Afrika'da barış umutlarını arttırdı


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılış törenine katılmak üzere gittiği Katar’da Sisi ile biraraya gelerek el sıkıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılış törenine katılmak üzere gittiği Katar’da Sisi ile biraraya gelerek el sıkıştı.

Ankara ve Kahire arasındaki diplomatik ilişkilerin Temmuz ayı başında yeniden kurulması, Ortadoğu ve Afrika'daki çatışmaların sonlandırılması umutlarını arttırıyor.

Uzmanlar, Etiyopya ve Libya'daki iç savaşlara müdahalelerde bulunan Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin düzelmesinin Ortadoğu ve Afrika'daki gerginlikleri yatıştırmaya katkı sağlayacağı görüşünde.

Güvenlik uzmanı Aya Burweila, ”Etiyopya'da iki ülke de çatışmaların farklı taraflarını destekliyor. Özellikle Mısır'ın Etiyopya ile olan meselelerinin çözümünde Ankara-Kahire yakınlaşması Mısır'ı etkileyebilir. Genel anlamda bu yakınlaşmanın iyi olduğunu düşünüyorum. Libya için de faydalı çünkü Türkiye ve Mısır Libya'da farklı tarafları tutuyor. Bu çıkmaz çok uzun süre devam etti. Herkesin üzerinde anlaşabileceği bir çözüm bulma zamanı geldi” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Libya'da Mısır'ın desteklediği General Halife Hafter güçleri karşısında Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek veren askeri müdahalesi, Ankara ve Kahire'yi doğrudan yüzleşmenin eşiğine getirmişti. Şimdiyse Ankara, ekonomik işbirliğinin ileriye yönelik yeni bir yol sunduğu görüşünde.

Yeditepe Üniversitesi uzmanı ve Cumhurbaşkanı danışmanı Prof. Dr. Mesut Caşın, gergin dönemlere bakıldığında Türkiye ve Mısır ordularının neredeyse yüz yüze geldiğini kaydediyor. Ancak Prof. Dr. Caşın'a göre Türkiye ve Mısır, enerji güvenliği ve enerji ticareti sağlayabilir ve Libya'da biraraya gelmeleri durumunda bu, hem Türkiye hem Libya açısından faydalı olur.

Ancak Türk ordusunun Libya'daki varlığı, Mısır açısından bir engel olarak görülüyor ve Kahire, Türk ordusunun Libya'dan çekilmesi çağrısı yapıyor.

Güvenlik uzmanı Aya Burweila, ”Mısır somut eylemler görmek istiyor. Libya'dan birliklerin, Suriyeli paralı askerlerin çekildiğini görmek istiyorlar. Mısır'ın Libya'da bir kırmızı çizgisi var” diyor.

Libya'nın büyük enerji zenginliği, Türkiye ve Mısır arasında işbirliği için sağlam bir itici güç oluşturuyor.

Merkezi Londra'da bulunan ve güvenlik alanına odaklanan düşünce kuruluşu Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü Savunma ve Güvenlik Çalışmaları'ndan Jalel Harchaoui, Mısır ve Türkiye ilişkilerinde Libya'ya bakılacağını, Tunus'ta ve Sudan'daki savaş nedeniyle kırılgan hale gelen Çad'da durumun kötüleşmesinin önlenmeye çalışılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'ın müttefikleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle on milyarlarca dolarlık sözleşmelere imza attı. Uzmanlar, bu gibi anlaşmaların Türkiye ve Mısır arasındaki yakınlaşmanın geleceğinin garanti altına alınmasını ve bölgede istikrarı bozucu güçlerin ortadan kaldırılmasını sağlayacağı görüşünde.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG