Erişilebilirlik

"Türkiye Yıldız Avcısı Heykelciğini Geri Alamaz"


New York'un Manhattan bölgesindeki İkinci Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin, 6 bin yıllık mermer Guennol Yıldız Avcısı heykelciğini, müzayede evi Christie's ve yatırım fonu milyarderi Michael Steinhardt'tan geri alamayacağına hükmetti. Mahkeme, karara gerekçe olarak, Türkiye'nin heykelciğin yağmalandığını bildirmek için çok uzun süre beklemesini gösterdi.

Mahkeme, Guennol Yıldız Avcısı heykelciğinin ait olduğu Anadolu’dan haksız şekilde çıkarılmış olabileceğini, Türkiye'nin 1990'lı yıllara kadar biliyor olması gerektiğini belirtti.

Kararda, Türkiye'nin müzayede evi Christie's'in heykelciği açık arttırmayla satışa çıkardığı 2017 yılı Nisan ayına kadar, hem Christie's hem de heykelciğin sahibi Michael Steinhardt aleyhine dava açmak için bekleyerek haklarını kullanmadığı kaydedildi.

Yıldız Avcısı
Yıldız Avcısı

Üç yargıçtan oluşan mahkeme heyetinin kararını kaleme alan Yargıç Rosemary Pooler, "Türkiye, kendi Kültür Bakanlığı'nın Yıldız Avcısı'nın New York'ta olduğuna ilişkin sinyallerine rağmen harekete geçmedi. Türkiye'nin 2017 yılına kadar iddiasını gündeme getirmemesi ya da hatta soruşturma açmaması mantıksızdı" dedi.

Türkiye'yi temsil eden avukat Lawrence Kaye ise mahkemede, heykelin sahibi ve haklarını savunmak için "gayretli" olduğunu kanıtlayan ülkenin bir sonraki adımlarını değerlendirdiğini söyledi.

Avukat Kaye, "Bu karar, Türkiye Cumhuriyeti'ni, çalınan kültürel nesnelerin iadesi için mücadele etmekten alıkoymayacaktır" dedi.

Müzayede evi Christie's ve Michael Steinhardt'ın avukatı ise konuya ilişkin açıklama yapmayı reddetti.

22,9 santimlik heykelcik, Yıldız Avcısı adını, başının gökyüzüne doğru bakmasından alıyor.

Türkiye, heykelciğin sahibi olduğu iddiasını, antik eserlerin hak sahibi olduğuna ilişkin, Osmanlı dönemine ait 1906 yılında çıkarılan kanuna dayandırıyor.

Ancak ülke, "bilinmeyen antik eserlerden oluşan geniş hazinesindeki" her şeyi araştırmanın imkansız olduğunu belirtiyor ve Christie's müzayede kataloğundaki eserin sınırlı kaynağını açıklayana kadar, Yıldız Avcısı üzerindeki iddiasının "ne farkında olduğunu ne de olması gerektiğini" söylüyor.

Yargıç Pooler ise Yıldız Avcısı'nın New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi'nde 30 yıldan fazla süre dahil uzun zamandır sergilendiğini, 1990'lı yıllarda Kültür Bakanlığı'nın heykelcik hakkında makaleler ve sunumlar yayınladığını söyledi.

Pooler, karar metninde, "Yıldız Avcısı'nın varlığı gizli değildi" dedi.

Michael Steinhardt ve eşi, Yıldız Avcısı heykelciğini 1993 yılında 1 milyon 500 bin dolara satın almıştı. Müzayede evi Christie's, heykelciği açık arttırmada 14 milyon 500 bin dolara satmış, ancak alıcı daha sonra heykelciği satın almaktan vazgeçmişti.

Manhattan İkinci Temyiz Mahkemesi'nin kararı, 2021 yılı Eylül ayında sekiz gün süren duruşmadan sonra Manhattan Bölge Mahkemesi Yargıçı Alison Nathan'ın verdiği kararı onadı. Yargıç Nathan, daha sonra Temyiz Mahkemesi'ne atanmıştı.

Bu habere VOA Türkçe New York muhabiri Cam Kamiloğlu katkıda bulunmuştur.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG