Erişilebilirlik

Türkiye’de “ikinci tur” trafiğinde neler oluyor?


Sinan Oğan ve Ümit Özdağ
Sinan Oğan ve Ümit Özdağ

ANKARA - Cumhurbaşkanlığı seçiminin 14 Mayıs’ta yapılan birinci turunda yüzde 50 oy oranını yakalayamayan Cumhur İttifakı’nın adayı AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki yarış sürüyor.

28 Mayıs günü yapılacak ikinci tur öncesinde, ittifaklar içinde görüş ayrılıkları gölgesinde siyasi aktörler arasındaki görüşme trafiği hız kazandı.

ATA İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın ikinci turda Erdoğan’ı destekleyeceğini açıklamasıyla birlikte, ATA İttifakı kendi içinde yaşadığı görüş ayrılığı sebebiyle resmen dağıldı.

ATA İttifakı’nı oluşturan bileşenlerden biri olan Adalet Partisi, Sinan Oğan’ın kararı öncesinde Kılıçdaroğlu’na destek açıklarken, ittifakın bir diğer bileşeni olan Zafer Partisi yarın 11.00’de kararını açıklayacak.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na mutabakat metnini sundu. Zafer Partisi yazılı protokol talebine karşılık bulamazsa Erdoğan’a destek açıklamayacak, ancak muhalefet adayına da destek vermeyecek.

Sinan Oğan: “Muhataplarım Erdoğan ve Kılıçdaroğlu ikisiyle de görüştüm”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

“Oğan’ın kararı sürpriz değildi”

Sinan Oğan’ın Dolmabahçe Sarayı’nda baş başa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde fotoğraf verip Kemal Kılıçdaroğlu ile benzer şekilde fotoğraf vermemesi sebebiyle Oğan’ın kararı sürpriz olarak yorumlanmadı.

Kendisini “stratejist” olarak tanımlayan Sinan Oğan’ın gelecekteki siyasi kariyeri kapsamında, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri olma yönünde hamle yapacağı ve Erdoğan ile görüşmesinde bu konunun da konuşulduğu iddiası gündemde.

MHP faktörü

Milliyetçi Hareket Partisi yönetimininse Dolmabahçe Sarayı’ndaki görüşme gerçekleştiği sırada parti genel merkezi binasına Erdoğan ile Bahçeli’nin yan yana fotoğrafı üzerinde “İstikrara son adım, omuz omuza” yazılı dev afiş asması dikkat çekmişti.

MHP’nin Sinan Oğan’ın “Türk milliyetçiliğini sahiplenmesi” dolayısıyla Cumhur İttifakı’na destek açıklamasına davet edilmesinden rahatsızlık duyduğu ifade ediliyor.

Örneğin MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter’in, “Onun bunun mahallemize gecekondu yapmasına müsaade etmeyiz” sözleriyle Sinan Oğan’ı hedef aldığı biliniyor.

Aliyev iddiası tartışılıyor

Sinan Oğan’ın Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile yaptığı görüşmenin Erdoğan’la biraraya gelmesine vesile olduğu iddia edilmişti. Devlet Bahçeli ve MHP faktörüne rağmen Erdoğan’ın da Oğan ile görüşmeyi Aliyev’in aracılığıyla kabul ettiği öne sürüldü.

Sinan Oğan, ikinci turda Erdoğan’a destek kararını açıkladığı basın toplantısında kendisine yönelttiğimiz “Bu kararı almadan önce Aliyev ile görüştünüz mü?” sorusuna karşılık, “Sayın Erdoğan ve Sayın Kılıçdaroğlu ile görüştüm. Muhatabım onlar, her ikisiyle de görüştüm” yanıtını verdi.

Ayrılığın arkasında Özdağ ve Oğan'ın farklı siyasi kariyer planları mı var?

ATA İttifakı içindeki ayrılık bugün ittifakın bileşenlerinden olan Adalet Partisi cephesinden gelen açıklamayla somutlaştı ve resmiyet kazandı.

Sinan Oğan’ın açıklamasına saatler kala Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz, parti merkezinde Kemal Kılıçdaroğlu ile buluştu.

“Mevcut iktidardan kurtulmamız elzemdir. Bunun yolu ideallerimize uymasa dahi kontrol altında birlikte hareket edilebilecek bir müttefiktir. Zira tarafsız kalmak mevcut iktidara dolaylı destek vermektir” diyen Adalet Partisi Genel Başkanı Öz, partisinin Kılıçdaroğlu’na desteğini resmen açıkladı.

Vecdet Öz, Oğan’ın açıklaması ardından Twitter’da “Herkes kendine yakışanı yaptı” ifadesini paylaştı.

ATA İttifakı’nda görüş ayrılığına ilişkin ilk işaret fişeğini ateşleyen Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise Sinan Oğan’ın açıklaması için, “Sadece kendi politik tercihidir. Bu açıklama Zafer Partisi’ni temsil etmemekte ve bağlamamaktadır” diyerek görüşünü ortaya koydu.

Gün içinde AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile görüşen Ümit Özdağ sonrasında yaptığı açıklamada sığınmacılar konusunda yaşanan derin görüş farklılıklarının altını çizdi.

Sinan Oğan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a desteğini kamuoyuna duyurduğu açıklamasında, “Artık sığınmacıları belirli bir takvim içerisinde geri gönderme için tüm şartlar zorlanacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Numan Kurtulmuş ve Ümit Özdağ arasında Suriyeliler anlaşmazlığı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Bu açıklamalar ışığında Sinan Oğan’ın aksine Ümit Özdağ’ın sığınmacılar ve Suriyeliler konusunda AK Parti’nin yaklaşımından memnuniyet duymadığı görülmüş oldu.

Ankara kulislerinde Özdağ ile Oğan arasındaki görüş ayrılığının arkasında, “erken seçim olasılığı” bağlamında iki aktörün farklı siyasi kariyer planlamalarının yattığı konuşuluyor.

Sinan Oğan’ın Devlet Bahçeli’nin ardından MHP liderliğine hazırlandığı görüşü, Ümit Özdağ’ın ise Türkiye’nin iki yıl sonra erken seçime gitmesi olasılığı bağlamında Zafer Partisi’nin geleceği açısından muhalefette kalmayı uygun gördüğü konuşuluyor.

Ümit Özdağ’ın, “Zafer Partisi’nin seçmen tabanındaki Erdoğan karşıtlığı” faktörünü dikkate alarak, olası bir erken seçimde siyasi iddiasını korumak için Cumhur İttifakı ve onun adayı Erdoğan’a muhalefet etmeyi tercih ettiği belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu Özdağ’ın şartlarını ittifak liderleriyle görüşecek

Yoğun geçen Ankara trafiğinde günün son görüşmesi Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaydı.

Basın mensuplarının görüşmenin adresi olarak CHP Genel Merkezi’ne yönlendirilmesine rağmen görüşme Çankaya Belediyesi’nin Ahlatlıbel tesislerinde gerçekleşti. Böylece liderler önemli görüşmenin ardından kendilerine soru sorulmasından kaçındı.

Ahlatlıbel, Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi parti liderlerinin 12 Şubat 2022 akşamı biraraya gelerek ittifakı oluşturduğu ilk adresti. Bu bakımdan Kılıçdaroğlu ile Özdağ’ın Ahlatlıbel’de görüşmesi ittifaktaki büyüme olasılığı şeklinde yorumlandı.

Ümit Özdağ, Kılıçdaroğlu’yla görüşmenin fotoğrafıyla birlikte Twitter’dan paylaştığı mesajda, "terörle etkin mücadele için gerekenlerin yapılması, 13 milyon sığınmacının geri dönmesinin sağlanması ve kuruluş ilkelerinin korunması" gibi şartları içerdiğini söylediği mutabakat metnini 'işbirliği esasları çerçevesinde' Kılıçdaroğlu'na sunduğunu belirtti.

Özdağ, "Millet ittifakı paydaşlarının onayını alması gerektiğini ifade etti. Kendisi, yarın saat 11.00’de yapacağım basın toplantısına kadar, Millet İttifakı'nın umarım olumlu cevabını iletecek. Büyük Türk Milleti’ne arz ederim" ifadelerini kullandı.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu ile ilgili partisinin adına yarın açıklama yapması bekleniyor.

Gözler Millet İttifakı’nın diğer liderleri tarafından Ümit Özdağ’ın yazılı mutabakat metni talebine nasıl yanıt verileceğine çevrildi.

Gelecek Partisi’nde “sığınmacılar” krizi

Ümit Özdağ’ın sığınmacılar konusunda sıkça eleştirdiği eski Başbakan ve Dışişleri bakanı olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun bu konudaki tutumu merak konusu.

Öte yandan Gelecek Partisi içerisinde de çatlak olduğunu gösteren bazı seslerin duyulması gündemde.

Gelecek Partisi'nin kurucuları arasında yer alan ve kendilerini “Demokrat Müslümanlar” olarak adlandıran bir grup, yazılı açıklama paylaşarak partinin kendi kuruluş ilkelerini kendisinin çiğnediği savunuldu.

"Türkiye toplumunun sosyolojik ve ideolojik olarak aks değiştirdiğinin" kaydedildiği açıklamada, "Bizler göçmen karşıtlığını insan onurunu ayaklar altına alacak bir kıvamda savunanların tarafında olmayacağız" ifadeleri yer aldı.

Bu isimler tarafından yapılan ortak açıklamada Ahmet Davutoğlu’na yönelik, “Ben merkezcilik” ve “tabela partisi” gibi eleştiriler de göze çarptı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG