Erişilebilirlik

Türkiye’den Bağdat’a Seyahat Uyarısı ve İtidal Mesajı


Dışişleri Bakanlığı, Bağdat'taki son gelişmeler nedeniyle Türk vatandaşlarının zorunlu haller dışında bu kente seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Bağdat’ta güvenlik durumunun bozulmaya başlaması göz önünde bulundurularak, vatandaşlarımızın zorunlu haller dışında anılan şehire seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye olunmaktadır. Halihazırda Irak’ta bulunan vatandaşlarımızın ise, Bağdat’ta kitlesel gösterilerin gerçekleştirildiği mahallerden uzak durmaları, Bakanlığımızca ve Bağdat Büyükelçiliğimizce yapılabilecek ilave uyarı ve duyuruları takip etmeleri ve kişisel güvenlikleri bakımından müteyakkız olmaları faydalı olacaktır” denildi.

“Şiddet olaylarından endişe duyuyoruz”

Dışişleri Bakanlığı, Bağdat’taki gelişmelere ilişkin yayınladığı başka bir açıklamada ise şunları kaydetti:

“Bağdat’ta bir süredir yaşanan gelişmeler, ülkenin istikrarı, birliği ve güvenliği bakımından tehlike arzeden bir hal almıştır. Dost ve kardeş Irak'ın istikrar ve güvenliği, Türkiye için hayati önemdedir. Bu itibarla, ülke geneline yayılan şiddet olaylarından endişe duyuyoruz.

Bu çerçevede, tüm kesimleri itidale ve sağduyuya davet ediyoruz. Mevcut siyasi ihtilafların suhuletle ve kapsayıcı diyalogla çözüme kavuşturularak, Irak halkının huzur ve esenliğinin sağlanmasını temenni ediyoruz.”

Gerilim sürüyor

Irak'ta geçen yıl yapılan genel seçimlerin galibi Sadr Hareketi lideri Mukteda El-Sadr, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla "siyasetten tamamen çekildiğini" duyurdu.

Sadr destekçisi bir grup da başkentte hükümet binaları ile yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'de bulunan hükümet sarayı önünde toplanarak hükümeti protesto etti.

Alınan güvenlik önlemlerine rağmen beton bariyerleri yıkarak hükümet sarayı önünde toplanan Sadr yanlısı grup, burada hükümet yetkililerini istifaya çağırdı.

Ülkede gerilim bugün de sürüyor. Reuters haber ajansına göre, Yeşil Bölge’ye bu sabah çok sayıda roket atıldı. Ajans, dünkü çatışmalarda yaklaşık 20 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG