Erişilebilirlik

ABD'li Yazar Ayyıldız'dan Türkiye Romanı


ABD'li Yazar Ayyıldız'dan Türkiye Romanı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
Washington Türk-Amerikan Derneği ATA-DC, 1965 yılından beri ABD başkentinde Türk kültürünün tanıtımı ve Türk ve Amerikan halkları arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çalışıyor. Bu yıl dernek bir kitap kulübü kurarak Türkiye ile ve ABD’deki Türk toplumuyla ilişkili konulara eğilen yazarların davet edildiği toplantılar düzenliyor. Biz de bu toplantıların ilkinde eğitmen ve yazar Judy Light Ayyıldız’la görüştük.

Judy Light Ayyıldız, West Virginia’nın bir kentinde dünyaya gelmiş ve üniversitedeyken kentte ihtisasını yapan bir doktorla tanışıncaya kadar Türkiye hakkında pek bir şey bilmiyormuş. Tanıştığı doktor önce arkadaşı, sonra eşi olmuş. Yaşamı boyunca öğretmenlik yapan Ayyıldız, asıl tutkusununsa hep yazmak olduğunu söylüyor: “Yazar olmaya karar verdim. Bu yüzden Hollins Üniversitesi’ne gittim ve yazarlık programından iki master diploması aldım. Sonra yayınlanmaya başladım. Yeni kitabım 40 Diken, onuncu kitabım ve ilk romanım.”

40 Diken Ayyıldız’ın onuncu kitabı ve ilk romanı. Ayyıldız yıllar içinde eşiyle yaptıkları Türkiye yolculukları sayesinde ülkenin geleneklerini ve insanını tanıdığını ve aynı zamanda kayınvalidesi Adalet ile de yakın bir ilişki kurduğunu söylüyor. Ayyıldız kayınvalidesinin ilerici ve açık görüşlü bir kadın olduğunu anlatıyor. Adalet Hanım yaşamının son yıllarında Ayyıldız’ı aramış ve hayat hikayesini bir romana dönüştürmesini istemiş. Ayyıldız roman araştırmasının 7 yıl, yazma sürecininse 3 yıl sürdüğünü söylüyor. Sonunda ortaya tarihi bir romanı çıkmış. Kayınvalidesi ise romanın basımını göremeden hayata veda etmiş.

Judy Light Ayyıldız, “Basıldığını görmedi. Yaşamının son yılında beni arıyordu ve “Judy, kitabım bitti mi?” diyordu ve ben de içimden “Aman tanrım, daha başlamadım bile!” diyordum” şeklinde konuştu.

Ayyıldız romanı yazmasında eşinin de kendisine yardım ettiğini söylüyor. Eşi romanın her nüshasını okumuş, tarih hatalarını düzeltmiş.

Ayyıldız 40 Diken isminin ise kitapta yer alan Balkan Savaşı yıllarından kalan bir öyküden geldiğini söylüyor. Ancak 40 diken teması yazar için kitapta mecazi bir anlam kazanmış.

Ayyıldız, “Adalet’in evliliği 40 yıl sürmüş ve çok fırtınalı dönemleri olmuş. Bunlar aynı zamanda genç Türkiye Cumhuriyeti için de fırtınalı yıllar. Bu yüzden 40 Diken Türklerin, Atatürk’ün ve ülke kadınlarının başındaki dertleri temsil ediyor. Bir de bu milletin var olmaması gerektiğini düşünenler var. Bu da 40 Diken’in parçası,” diyor.

İngilizce olarak yazılan 40 Diken, hem Türkçe hem de İngilizce olarak Remzi Kitabevi tarafından basılmış. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında bir kadının öyküsünü anlatan bu kitabı kitapçılarda bulmak mümkün.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG