Erişilebilirlik

Twitter COVID Dezenformasyon Politikasını Geri Çekiyor


Sosyal medya devi Twitter, COVID-19 pandemisine ilişkin dezenformasyonun yayılmasını engellemek amacıyla uyguladığı politikaları geri çekiyor. Bu durum, Çin ve başka ülkelerde COVID vakalarının artışa geçtiği bu dönemde pandemiye ilişkin yanlış bilgilerin hızla yayılması riskini beraberinde getiriyor.

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk'ın içerik ölçülülüğünden sorumlu olanlar dahil çalışanlarının yarısını işten çıkarması, platformun dezenformasyonla mücadele becerisini tartışmaya açmış ve kaygı yaratmıştı. Twitter'ın COVID dezenformasyonuna ilişkin politikalarını kaldırması, bu kaygıları daha da arttırıyor.

Twitter'ın blog sayfasında yer alan bir güncellemede, "Twitter, 23 Kasım 2022'den itibaren geçerli olmak üzere COVID-19 dezenformasyon politikasını uygulamayacaktır" denildi. Bu güncellemeye ilişkin haber ilk kez bugün CNN'de yer aldı.

Twitter'dan tam olarak hangi önlemlerin kaldırılacağı net değil. Firma, konuya ilişkin daha fazla bilgi paylaşma talebine yanıt vermedi.

Musk'tan Apple'a Suçlama
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Twitter, 2020 yılında COVID-19 pandemisinin baş gösterdiği dönemde, küresel çapta yaşanan bu sağlık krizine ilişkin tartışmalı bilgiler içeren paylaşımlara uyarı etiketi iliştiriyordu. Ayrıca kullanıcılar, COVID-19 aşılarına ilişkin doğruluk payı içermeyen iddiaların yer aldığı Twitter paylaşımlarını platformdan çıkarabiliyordu.

Meta'nın sahip olduğu Facebook, Alphabet'in sahip olduğu Google ve YouTube da benzer uygulamalar getirmişti. Bu uygulamalar bu platformlarda hala geçerliliğini koruyor.

Meta, Temmuz ayında, COVID hakkındaki bilinç düzeyinin yükselmesi ve gerçek veri kaynaklarının gelişmesi üzerine dezenformasyonu engellemeye yönelik mevcut politikasını değiştirmek için bağımsız denetim kurulunun fikrini sormuştu.

Twitter, bu yılın başında, 2021 yılı Mart ayından bu yana, 2020 başkanlık seçimine ilişkin yalanların yayılmasını engellemek amacıyla uyguladığı politikayı kullanmayı durdurduğunu bildirmişti.

Elon Musk, 44 milyar dolara satın aldığı Twitter'ın dizginlerini 27 Ekim'de eline aldı. Gerek ürün gerekse personel açısından hızla bazı değişikliklere gitmeye başlayan Musk, "çok farklı bakış açılarına sahip olanlardan" oluşan bir içerik ölçülülüğü konseyi kuracağını söylemişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG