Erişilebilirlik

Tyre Nichols Davasında Eski Polisler Suçlamaları Reddetti


ABD'nin Tennessee eyaletinin Memphis kentinde polis teşkilatındaki işlerine son verilen beş polis memuru, Tyre Nichols'ın ölümünde ikinci dereceden cinayet işledikleri suçlamasını reddetti.

Tyre Nichols'ın kendisi gibi siyah olan polis memurları tarafından dövüldükten üç gün sonra yaşamını yitirmesi, emniyet teşkilatlarında reform yapılması çağrılarını yeniden başlatmış ve kamuoyunda infiale yol açmıştı.

Polis teşkilatına ait video görüntüleri, 7 Ocak'ta polis memurlarının trafikte durdurdukları Nichols'ı dövüp tekmelediklerini, Nichols'a copla ve şok tabancasıyla vurduklarını, biber gazı sıktıklarını gösteriyor. Nichols'ın polis tarafından şiddete uğradıktan sonra yaşamını yitirmesi, ırk ilişkileri ve polis şiddetiyle ilgili Amerika genelindeki tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Kefaletle serbest bırakılan beş polis memuru; ikinci derecede cinayet, ağır saldırı, silahla adam kaçırma, görevi kötüye kullanma ve kamu görevini bahane ederek kötü muamelede bulunmakla suçlanıyor. Beş memur, Shelby İlçesi Ceza Mahkemesi'nde davanın kendilerine tebliğ edildiği sırada suçlu olmadıklarını beyan etti.

Tyre Nichols'ın annesi RowVaughn Wells, aile avukatı Ben Crump'ın elini tutarak girdiği mahkeme salonunda, "Uyuşmuş durumdayım, hepsinin yüzümü görmeleri gerekiyor" dedi.

Polis şiddetine maruz kalarak hayatını kaybeden siyahların kamuoyunda dikkat çeken davalarında mağdur aileleri temsil eden avukat Ben Crump, Minneapolis'te George Floyd, Louisville'de de Breonna Taylor'ın ailelerinin polis teşkilatlarıyla milyonlarca dolar karşılığı uzlaşma yapmasını sağlamıştı.

Tamamı siyah olan Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Emmit Martin, Desmond Mills Jr. ve Justin Smith isimli Memphis Emniyet Teşkilatı eski polis memurlarının işine son verilmişti. Bu memurların oluşturduğu özel polis birimi de lağvedilmişti.

Beyaz olan altıncı polis memuru ve Nichols dövüldükten sonra olay yerine varan üç itfaiye acil durum sağlık teknisyeni de görevden alınmıştı. Olay yerine çağırılan Shelby İlçesi şerifliğine bağlı iki polis memuruysa ücretsiz olarak beş günlüğüne görevden uzaklaştırma cezası almıştı.

Kaykay tutkunu olan fotoğrafçılık öğrencisi ve bir çocuk babası 29 yaşındaki Tyre Nichols, kendisine bağırarak emirler veren ve şiddetle tehdit eden polis memurlarıyla konuşarak iletişim kurmaya çalışmıştı.

Nichols, sokak ortasında oturduğu sırada polis memurlarına, "Şu anda aşırı tepki veriyorsunuz, ben sadece eve gitmeye çalışıyorum" demiş, kaçmaya başlamadan önce de "Durun, birş ey yapmıyorum" şeklinde konuşmuştu.

Polis'in daha sonra yakaladığı Nichols, kontrol altına alınırken dövülmüş, copla vurulmuş ve yerde yatarken tekmelenmişti.

Evinden 100 metre uzakta olan Nichols'ın annesine seslendiği duyulmuştu.

Video görüntüsünde polis memurları, Nichols'ın trafikte tehlikeli şekilde slalom yaptığını, bir polis ise Nichols'ın arbede sırasında silahına davranmaya çalıştığını söyledi.

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG