Erişilebilirlik

Tyre Nichols'un Ölümüyle İlgili Suçlamalar Artacak


Memphis'te polis memurlarının siyah Amerikalı Tyre Nichols'ı
7 Ocak'ta trafikte durdurarak darp etmeleri ve Nichols'un 3 gün sonra hayatını kaybetmesi olayında yeni suçlamalar yapılabileceği belirtildi.

Shelby İlçe Bölge Savcısı Steve Mulroy, savcıların polis memurları ve olayla bağlantılı diğer kişilere karşı daha fazla suç duyurusunda bulunabileceğini söyledi. Mulroy'un ofisi ve Memphis Polisi'nin davayı ele alma biçimi eleştiriliyordu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Nichols'un yarın yapılacak cenaze törenine Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in de katılacağı belirtildi.

Nichols'ın yarın sabah Memphis'teki Mississippi Bulvarı Hristiyan Kilisesi'nde düzenlenecek cenaze töreninde anma konuşmasını ise rahip Al Sharpton yapacak.

Törene 2020'de Kentucky eyaletinin Louisville kenti ve Minnesota'nın Minneapolis kentinde polis tarafından öldürülen Breonna Taylor ve George Floyd'un aile üyeleri de katılacak.

Hepsi siyah beş polis memuru, geçen hafta ikinci derece cinayetle suçlanarak polis teşkilatından ihraç edilmişti. Bakanlık dün olayla bağlantılı altıncı polis memuru Preston Hemphill'in 7 Ocak saldırısından kısa bir süre sonra görevden uzaklaştırıldığını ancak hakkında suçlama yapılmadığını doğruladı.

Olayın video görüntülerinin Cuma günü kamuoyuna açıklanmasının ardından, ilk polis raporları olay yerinden gelen video görüntüleriyle örtüşmemiş, ardından yerel polis memurları ve savcılara olay hakkında daha şeffaf olmaları yönünde çağrıları yükselmişti.

Ailenin avukatı Ben Crump, bugünkü açıklamasında polisin Nichols'un annesine ailenin "polis linçi" olarak değerlendirdiği olay konusunda samimi davranmadığını söyledi.

CNN'e konuşan Crump, Tyre Nichols'un annesinin polisin başından beri olayı örtbas etmek için komplo kurduğuna inandığını söyledi.

Bölge Savcısı Mulroy, Twitter'da yaptığı açıklamada, diğer memurlar, itfaiye personeli ve olayla ilgili belgeleri hazırlayan diğer kişilerin de daha fazla bilgi açığa çıktıkça suçlamalarla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Bölge savcısının ofisinden yapılan açıklamada Nichols'un dövülmesi öncesinde, sırasında ve sonrasındaki olaylara karışan tüm kişilerin incelendiği belirtildi ve soruşturmanın henüz tamamlanmadığı vurgulandı.

Savcılık Nichols ile ilk karşılaşma sırasında orada bulunan bir memurun da suçlamalarla karşı karşıya kalabileceğini söyleyerek
Preston Hemphill'e atıfta bulundu. Avukatı Lee Gerald'a göre, beyaz olan Hemphill, Nichols'un trafikte durdurulması ve ardından gelen şiddetli çatışmayla ilgili yetkililer tarafından yayınlanan dört videodan ilkini kaydeden vücut kamerasını taşıyordu.

Videoda, Nichols'a şok tabancasıyla ateş edenin Hemphill olduğu görülüyor.

Polis teşkilatının dün yaptığı açıklamada, kimliği hemen belirlenemeyen bir yedinci memurun da görevden ücretsiz uzaklaştırıldığı, olaydaki rolü açıklanmayan bu memur hakkında suçlama yapılmadığı belirtildi.

Tartışmaya müdahale eden Memphis İtfaiyesi'nin üç üyesi de dün görevden alınmıştı. Müfettişler, Nichols'u dayak yedikten sonra yaklaşık 15 dakika boyunca tıbbi müdahale olmaksızın yerde kelepçeli halde bırakıldığını öğrenmişti.

Polis Şefi Cerelyn Davis, başlangıçta suçlanan beş polis memurunun yanı sıra, Nichols'un tutuklanması sürecindeki ihlalleri nedeniyle belirsiz sayıda memurun soruşturulduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG