Almanya 24 Mart’ta Fransız Alpleri'nde düşen Germanwings uçağının şokunu halen atlatamadı. Ülke Hıristiyanların en önemli dini bayramı olan Paskalya öncesinde de, 72’si Alman 150 kişiye mezar olan kazanın yaralarını sarmaya çalışıyor.
Uçağın ikinci karakutusunun incelenmesi sonucunda da yardımcı pilot Andreas Lubitz'in uçağı kasıtlı şekilde düşürdüğü doğrulandı. Açıklamada, kokpitte bulunan yardımcı pilotun düşmekte olan uçağı otomatik pilotta kullandığı ve düşüşü hızlandırmak için otomatik pilotun ayarlarını değiştirdiğinin tespit edildiği kaydedildi.
Bu arada bölgedeki ekipler tüm ceset kalıntılarının toplandığını ve muhtemelen önümüzdeki hafta sonu kimlik tespitlerinin tamamlanarak, tabutlarla memleketlerine gönderileceğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Berlin’de Alman ve Fransız hükümetlerinin gerçekleştirdiği ortak kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada da, ‘Kurbanların kimlik tespitlerinin yapılma işlemi bu hafta sonuna biter’ demişti.
Schengen uygulaması kalkacak mı?
Kamuoyu Barselona’dan Düsseldorf’a giden uçağı kasten düşürdüğü ortaya çıkan yardımcı pilot Andreas Lubitz’e odaklanmışken, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise, yolcu kimliklerinin belirlenmesini kolaylaştırmak amacıyla, Schengen ülkeleri sınırları içinde yine kimlik ve pasaport denetiminin başlatılmasının planlandığını açıkladı. Schengen Bölgesi’nde yapılan uçuşlarda kimlik kontrölü olmamasının ciddi bir güvenlik sorunu oluşturduğunu savunan bakan, Germanwings uçağında yaşamını yitirenlerin kimliklerinin şu ana kadar kesin olarak tespit edilememesini de bu uygulamaya bağladı. “Uçaklarda kimin bulunduğunu güvenlik açısından da bilmemiz gerekiyor,” diyen Thomas de Maiziere, yaşanan kazadan sonra terör eylemi ihtimalini değerlendirmek için de bu işlemin yararlı olabileceğini savundu. Sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlayan Schengen Antlaşması’na göre, şu anda 26 Avrupa ülkesini kapsayan bölgede yapılan uçuşlarda yolcuların kimlik kartları ya da pasaport yerine biniş kartını göstermesi yeterli oluyor.
11 Eylül sonrası alınan önlemlerde geri adım
Öte yandan Alman ve Fransız uzmanlardan oluşan bir çalışma grubunun kokpit kapısında 11 Eylül saldırılarından sonra konulan koruma mekanizmasının kaldırılmasını da gözden geçirdiği açıklandı. Uzmanlar yardımcı pilot Lubitz'in, kaptan pilotun kokpiti terk etmesi üzerine kapıyı kilitlediğini, kaptan pilotun tüm çabalarına rağmen içeri giremediğini ve uçağın düşmesini engelleyemediğini açıklamışlardı.
Bu arada uçakta yaşamını yitirenlerin yakınlarına tazminat ödemeleri için sigorta şirketlerinin 278 milyon Euro ayırdığı duyuruldu. Söz konusu miktarın normalde hesaplanan tutarın iki katı olduğu da belirtildi. Germanwings’in bağlı bulunduğu Lufthansa ise 15 Nisan tarihinde gerçekleştirmeyi planladığı kuruluşun 60. yılı kutlamasını iptal ettiğini duyurdu. Söz konusu kutlama yerine kurbanları anmak için 17 Nisan günü Köln Katedrali’nde düzenlenecek anma gününe yoğunlaşılacağı belirtildi. Germanwings kazasında hayatını kaybedenler, 17 Nisan'da devlet töreniyle anılacak. Törene Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yanı sıra Fransa, İspanya ve kazada can veren diğer yolcuların vatandaşı olduğu ülkelerin temsilcilerinin katılması bekleniyor.